Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb a sztrájkhoz a Metro Kereskedelmi Kft.-nél

2019. március 12., kedd 19:22

Sztrájkbizottság alakult a Metro Kereskedelmi Kft.-nél, mert a dolgozók nem fogadják el a vállalat béremelési politikáját - közölte Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASz) elnöke az MTI-vel kedden. A sztrájkbizottság megalapítása után a munkáltatónak hét napon belül kell tárgyalóasztalhoz ülnie a dolgozók képviselőivel.

Az elnök közölte, a sztrájkbizottság többi között követeli, hogy minden munkakörben emeljék meg bruttó 210 ezer forintra a teljes munkaidőben dolgozók alapbérét, ezt az összeget vegyék figyelembe a tizenharmadik és a tizennegyedik havi béreknél is. A követelések között szerepel az is, hogy az alapbéremelést vezessék át a bértáblán, továbbá a cég ismerje el a fizetésekben a dolgozók munkában eltöltött éveit, illetve a targonca kezelés bérpótlékját terjessze ki azokra a munkavállalókra is, akik a mindennapi munkavégzéshez használnak targoncát.

A sztrájkbizottság követeléseit megküldte a vállalat vezérigazgatójának. 

A Metro közleményében kifejtette: 2018 elején kidolgozta és elindította bérfejlesztési programját, amely az átláthatóság, tervezhetőség és az egyéni teljesítmény elismerésének alapelveire épül. A Metro ezt - a dolgozói visszajelzésekre építő, valamint a piac pontos ismerete és a vállalat növekedéséből adódó lehetőségei szerint kidolgozott - programot hajtja végre következetesen. A bérfejlesztési program 2020-ig terjedő állomásai és intézkedései a munkavállalók előtt ismertek és széles körben elfogadottak - tették hozzá.

A Metro szerint a KASz néhány nappal ezelőtt újabb, váratlan mértékű követelésekkel állt elő. "Röviddel az év elején a felek által írásban lezárt bértárgyalást követően egy ilyen nagyságrendű változtatási javaslatot a vállalat vezetése szerint személyes egyeztetés keretében lehet érdemben megvitatni" - áll a közleményben.

Arról, hogy a szakszervezet már tervezte ezt a lépést, itt írtunk. Akkor azt írtuk, hogy sajtóhírek szerint az áruházi munkakörökben a kezdőbéreket a tavalyi bruttó 180,5 ezer forintról előbb 195, majd 200 ezer forintra emelte a cég, a szakszervezet viszont bruttó 210 ezres fizetést szeretett volna. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a bolthálózat 13. és 14. havi fizetést is ad, és ezzel együtt a havi bér bruttó  233 ezer forintra jön ki.

A  cég akkor sem reagált arra a kérdésre, hogy hajlandó-e megfontolni egy kedvezőbb ajánlat kidolgozását. A Népszava úgy tudta akkor, hogy a dolgozókkal azt közölték, hogy kétszáz embert kellene elküldeniük, ha teljesítenék a követeléseket. 

Rovatok