Index Vakbarát Hírportál

Egy nappal a szabadságharc évfordulója előtt adtak szabad kezet a Putyin-banknak

2019. március 14., csütörtök 17:04

Egy nappal a '48-as szabadságharc ünnepe és közvetlenül a háromnapos hétvége előtt egy nappal, csütörtök délután jelent meg a Magyar Közlönyben annak a megállapodásnak a szövege, amit a kormány az orosz beruházási bankkal kötött

Az orosz bank számára a kormány biztosít "egy megfelelő irodaépületet", melynek meg kell felelnie az oroszok igényeinek. Ha az épület az állam tulajdonában van, akkor sem idegenítheti el azt az állam a bank beleegyezése nélkül. 

"Amennyiben a Bank által, a Bank megalapításáról szóló Egyezménynek megfelelően végzett tevékenységek vagy műveletek és ügyletek típusai miatt szükségessé válik egy speciális jogosítvány vagy engedély vagy jogszabályi jogállás (pl. hitelintézeti, professzionális piaci szereplői, biztosítói), ezen tevékenységek, műveletek és ügyletek vonatkozásában a Bank úgy tekintendő, hogy már rendelkezik a szükséges jogosítvánnyal vagy engedéllyel vagy jogszabályi jogállással, és harmadik felek nem korlátozhatók a Bankkal vagy annak eszközeivel való kereskedésben (ideértve a Bank által kibocsátott pénzügyi eszközöket) arra való hivatkozással, hogy a Bank nem rendelkezik a szükséges jogosítvánnyal vagy engedéllyel vagy szabályozói jogállással" - olvasható a törvényben.

Az orosz bank műveletei mentességet élveznek mindenféle jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, azon esetek kivételével, amikor a bank lemondott a mentességről.

A hatóságok emberei nem léphetnek be a bankba, nem intézkedhetnek.

Nem csak az a bank emberei léphetnek be az országba könnyen és tartózkodhatnak itt, hanem bárki, akit a bank vezetése meghív. 

Az oroszok azt is megtiltják, hogy a kommunikációjukat a magyar hatóságok bármilyen szinten is ellenőrizzék, figyeljék.

Arról, hogy milyen egyéb mentességet élveznek majd az oroszok, itt írtunk bővebben.

A bank tökéletes terepe lesz az orosz titkosszolgálatoknak, szakértők szerint egyértelmű, hogy Moszkva kémhálózatának részét képezi majd

Rovatok