Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd eurós agrárberuházás indul

2019. március 20., szerda 13:48

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron. A beruházás mértéke vetekszik a BMW 320 milliárdos, debreceni beruházásával.

A 330 hektáron megvalósuló fejlesztéssel az Agrárminisztérium tervei szerint versenyképessé válik a magyar mezőgazdaság és széles körben elterjedhet a precíziós technológia.

Ez a beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása - hangsúlyozta a miniszter. A német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amellyel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket. A magyar agrárexport az elmúlt években elérte a kilenc milliárd eurót - mondta Nagy István.

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek - mondta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is.

Rovatok