Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen is felmentették a postaszékház eladása miatt megvádolt vezetőket

2019. március 21., csütörtök 12:13

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a postaszékház több mint egy évtizeddel ezelőtti eladása ügyében megvádolt vezetőket a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön – írja az MTI.

Nehrer Péter, a tábla eljáró tanácsának elnöke indoklásában elmondta, hogy a vádlottaknál még gondatlanság sem állapítható meg. Az üggyel kapcsolatban pedig általában felvethető, hogy mennyiben feladata a büntetőjognak stratégiai, gazdasági döntéseket évekkel később a jövedelmezőség szempontjából vizsgálni. Idővel ugyanis szinte minden ilyen döntésről kiderül, hogy lehetett volna még jobb, így pedig előbb-utóbb minden gazdasági vezető börtönben végezné - fogalmazott.

A volt vezetők ellen még 2011-ben indult büntetőeljárás Balsai István fideszes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A feljelentés szerint az érintettek 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették az ÁPV (Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-t. 

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház tíz évig tartó használatára, havi százmillió forintos bérleti díjért. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie. Az ügylet kilencmilliárd forintos többletköltséget okozott az államnak.

Az ügy fő gyanúsítottja a volt vezérigazgató, Szabó Pál, aki a Horn-kormány idején a privatizációs szervezetet vezette, a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt, valamint egy korábbi vezérigazgató-helyettes és a volt beruházási igazgató. A vádlottak az eljárás alatt tagadták bűnösségüket. A Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban első fokon bűncselekmény hiányában felmentett minden vádlottat.

A törvényszék - most helybenhagyott és jogerőre emelt - ítéletének szóbeli indoklásában a bíró szakértői vélemények alapján elmondta: a postát a vádlottak által választott megoldással, a bérléssel nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az abból befolyt összeget a posta fejlesztésére, piaci feltételeknek való megfelelésére fordították.

Az ügy könnyen átlátható és röviden lezárható lett volna, sajnos mégis túl sok időt vett igénybe - jegyezte meg Nehrer Péter, a tábla tanácselnöke.

Rovatok