Index Vakbarát Hírportál

Közel 3 milliárd forint taót küldtek állami cégek Felcsútra pár év alatt

2019. március 21., csütörtök 17:52 | aznap frissítve

Csak állami tulajdonú cégek majdnem 3 milliárd forint közpénzzel támogatták a felcsúti fociakadémiát társasági adófelajánlásokkal – többek között ez derül ki a Transparency International által kiperelt, 2011 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatokból, amelyekből az Átlátszó készített adatbázist.

A cégek társaságiadó-felajánlása ebben az időszakban elérte a 19 milliárd forintot a felcsúti Puskás Akadémiánál. Az adatbázist részletesen ismerő Transparency szerint nem nagyon volt olyan, a közbeszerzéseken az elmúlt években nagy sikerrel szereplő cég, amely ne juttatott volna tao formájában közpénzt az 1700 lelkes falu futballakadémiájának. A pénzügyi szárnyalás egyébként azóta is tart, legutóbb egyébként alig több mint egy hete volt hír, hogy egy egymilliárdos pénzadag érkezett az akadémiához. 

Az állami cégek felajánlása 2,7 milliárd forintra rúg 2011 és 2016 között, adott a Mol, az Erzsébet Utalványforgalmazó, az MMB Földgáztároló és az FGSZ Földgázszállító is. A Felcsútra taózó magáncégek között ott van Orbán Viktor apjának bányászcége, a Dolomit Kft. is 263 millió forinttal, illetve vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi, korrupciógyanúba keveredett cége, az Elios is 6,9 millióval. Kirívóan bőkezűek voltak Szíjj László, Mészáros Lőrinc-közeli építőipari nagyvállalkozó cégei, 1,7 milliárdnyi taóval járultak hozzá a klub sikereihez. Maga Mészáros pedig 835 millió forintot juttatott saját városának fociakadémiájának cégein keresztül. 

Az adatokból összefoglalót készítő RTL Híradó megkereste az érintett állami cégeket, hogy milyen szakmai szempontok alapján választották Felcsútot. Egyedül a Moltól kaptak választ, az olajtársaság közölte, hogy az utánpótlásnevelés támogatása miatt adták a Puskás Akadémiának a társasági adójuk egy részét. 

(Borítókép: Az OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Puskás Akadémia - Ferencváros labdarúgó-mérkőzés a felcsúti Pancho Arénában 2015. április 3-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok