Index Vakbarát Hírportál

Budapest is versenyben az egyik legnagyobb európai tech-esemény rendezéséért

2019. március 22., péntek 10:52

Európa egyik legnagyobb webtech-fesztiválja kinőtte Szófiát. A Webit jövőre új helyszínre költözik, úgy tudjuk, hogy Budapest is bejutott a legjobb öt kandidáló közé. Döntés április végén várható.

Budapest több mint harminc európai város közül bejutott a legjobb öt aspiráns közé, és így versenyben van aWebit Fesztivál, Európa egyik legnagyobb webtechnológiai eseményének három éves rendezési jogáért.

A Webitnek az volt a fő sajátossága eddig is, hogy bár az egyik legszegényebb európai fővárosban, Szófiában tartották, de az először 2008-ban megrendezett eseményre valóban eljöttek a legmenőbb nyugat-európai, amerikai befektetők, tech-cégek is. Tavaly 110 országból 10 ezren vettek részt a fesztiválon, idén májusban is még Szófia lesz a helyszín, ám

az esemény kinőtte Bulgáriát, elsősorban a minőségi szállodai kapacitások váltak szűk keresztmetszetté.

Plamen Russev, az alapító-elnök ezért versenyt hirdetett a 2020 és 2022 közötti három konferencia rendezési jogáért. Az, hogy kik indultak, illetve kik maradtak versenyben, nem publikus, Budapest mellett korábban Londonról lehetett hallani, hogy esélyes, bár kérdés, hogy a brexit mennyire csökkenti a vonzerejét.

A legnagyobbak Európában

Magyarország ugyan szállodai kapacitással jól áll, Budapest, mint város is biztosan gazdag kikapcsolódási programot kínál, de az alapvető probléma, hogy akad-e Budapesten a rendezvényhez passzoló minőségi konferencia-központ (convention centre).

A legnagyobb amerikai, de még a legméretesebb európai események ugyanis gigantikusak.

Az összesített látogatószámot tekintve, a legnagyobb európai eseményt, a hatvan-hetvenezer embert megmozgató Web Summitot például éppen ilyen megfontolásból költöztették el három éve. Az ír Paddy Cosgrove és társalapítói sokáig Dublinban rendezték meg az eseményt, amely nagyra nőtt és végül az alapítók Portugáliának adták el a rendezés jogát. Lisszabon 128 millió eurót fizetett a tíz éves rendezési jogért de a szerződés záradéka szerint több milliárd eurós áttételes gazdasági hatást vár.

Közvetlen és közvetett hatások

Minden konferencia profilja más és más, nehezen összehasonlíthatóak az események, mindenesetre egy-egy igazán menő konferencia megrendezéséért több okból is komoly verseny alakul ki.

Részben a közvetlen hatások miatt (tízezer fizetőképes vendég, akik pár napig Budapesten fogyasztanak, jó esetben kedvező benyomásokat szereznek és akár vissza is térhetnek) magyarázat lehet a Sziget, vagy a nagy sportesemények támogatására.

Egy ilyen eseménynél ráadásul hosszabb távú hatások is kialakulhatnak (ha az ökoszisztéma hazai tagjai közvetlenül tudnak kapcsolatot építeni a szakma első osztályú befektetőivel, szakembereivel, abból üzlet alakulhat ki). Amennyire tudjuk, a Webittel kapcsolatos magyar pályázati feladatok a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál vannak.

További fesztiválok

A fentieken túl az egy kategóriával kisebb, 6-7 ezres TechBBQ (Koppenhága), a 2-3 ezres TechChill (Riga, Lettország) is komoly esemény, de a legnagyobbaknak, vagyis a Web Summitnak és a Webitnek vannak társrendezvényei is, előbbié a Collision Torontóban és a RISE Hongkongban, utóbbi pedig Isztambulban, Szingapúrban, Dubaiban és delhiben is rendezett regionális fesztiválokat.

Bulgária nagyon digitális

Egykoron a kommunista blokk munkamegosztásában komoly lehetőséget kapott Bulgária, mert a kiváló matematikusképzés miatt a számítástechnikában és az informatikában voltak kiemelt feladatai.

A bolgár gazdaság és politika teljesítményével, a közpénzek tisztaságával kapcsolatos angolszász cikkek jellemzően mindig elég negatívak, de érdekes módon egyetlen elemben, a digitális felkészülésben európai szinten is erős az ország.

Nem véletlen, hogy Mariya Ivanova Gabriel, Bulgária uniós biztosa éppen a digitális gazdaságért felelős biztosi posztot kapta, míg Plamen Russev, a Webit tulajdonosa azon túl, hogy Bulgária digitális fejlesztésének a nagykövete, az Európai Bizottság blockchainnel foglalkozó fórumának is a tagja.

Rovatok