Index Vakbarát Hírportál

Magyar szereplőkkel indul a montenegrói letelepedési program

2019. március 22., péntek 10:07

Magyarországon jelenleg nem lehet letelepedést kínálni az uniós mozgásért ácsingózó külföldieknek, vagyis főleg a kínaiaknak. Montenegró viszont most rajtol, több magyar cég is elindult a tenderen, ki sikerrel, ki sikertelenül.

Montenegró is megkezdi a maga letelepedési programját. A kis nyugat-balkáni ország azonban nem bonyolította túl az "állampolgárság befektetés révén" elnevezésű rendszerét. Podgorica ugyanis nem csak letelepedést, de állampolgárságot is ad, amihez nem kell nyelvtudás, katonai szolgálat, üzleti előképzettség, nincsenek bonyolult kötvények, mégis az Európai Unió teljes területén szabad mozgást engedélyező útlevelet kapnak az aspiránsok.

Fektess be!

A program nagyon egyszerűen arról szól, hogy az aspiránsoknak vagy 250 ezer eurót kell befektetnie Montenegró fejletlenebb területein, vagy 450 ezer eurót a fejlett területeken, és emellett 100 ezer euró adománnyal kell támogatni a montenegrói kormány valamely nemes célját. A tájékoztató felsorolja, hogy a befektetés lehet vállalkozás, ipari park, szálloda, de akár ingatlan is, vagyis a program ismerői szerint praktikusan ez alapvetően egy ingatlanvásárlást jelent, vagyis

Magyarok

Amióta a magyar program bezárult, több hazai cégről lehet tudni, hogy kiváló kínai kapcsolataik révén, más országok letelepedését kezdték el értékesíteni. Úgy tudjuk, hogy többen próbálkoztak Montenegróban is, ahol a program hamarosan indul és Montenegró ki is hirdette az értékesítésben kizárólagosan közreműködő győzteseket. Ők az

Komoly játékosok

A felsorolt cégek a globális letelepedési business legnagyobb játékosai. A Henley a piacvezető, de a bolgár-örmény Arton, vagy a kanadai Apex mögött álló Nuri Katz is globális szereplő.

Az Arton neve onnan lehet ismerős, hogy ez volt az a kötvényértékesítő iroda, ahová Budapesten betörtek és elvittek félmilliárd forintnyi értéket egy páncélszekrényből.

A nemzetközi Arton és a hazai Arton között ugyanakkor már nincsen tulajdonosi kapcsolat, a magyar társaság teljesen önállósodott. Az Apex pedig két partnerrel, egy helyi üzletemberrel és a magyar kötődésű, de máltai Discus Holdinggal állt össze. Utóbbi társaság Kiss László üzletemberhez köthető, és a hazai letelepedési programban is részt vett, ugyanakkor itthon kegyvesztett lett és különös körülmények között még a program bezárása előtt kiebrudalták a hazai értékesítésből. A vesztesek között is volt magyar szereplő. Úgy tudjuk, hogy az eredményhirdetés után többen fellebbeztek, ennek elbírálása után indulhat csak el az értékesítés, amelyet a nemzetközi állampolgársági üzlet most az egyik legversenyképesebb ajánlatnak tart.

Rovatok