Index Vakbarát Hírportál

1 900 000 000 000 dollárt buktak tavaly év végén az USA leggazdagabbjai

2019. március 25., hétfő 10:03 | aznap frissítve

A felső 1 százalékába tartozó amerikai háztartások 2018 utolsó negyedévében 1,9 ezermilliárd  dollárnyi vagyont vesztettek – írja a Bloomberg a Federal Reserve adataira hivatkozva.

Ez az összeg nagyjából megegyezik Olaszország teljes éves GDP-jével. A leggazdagabbak hirtelen vagyonapadását a részvénypiacok gyengébb teljesítménye okozta, ha a csak vállalati részvényekben és befektetési jegyeket tartott tőkét számolnánk, akkor a zuhanás még nagyobb, 2,3 ezer milliárd dolláros lenne. Más irányból jövő bevételek némileg ellensúlyozták ezt a hatalmas kiesést a szupergazdagoknál, például az ingatlanbefektetések és a folyószámlabetétek hozama jól alakult. 

A Fed által közölt új adatok a felső 1, a felső 40, a felső 90 és az alsó 50 százalékba tartozó amerikai háztartások vagyonát mutatják be, a számítást 1989 óta végzik. Innen lehet tudni többek között azt is, hogy 2013 óta a leggazdagabb 1 százalékba tartozó amerikai háztartások a teljes amerikai háztartási vagyon több mint 30 százalékát birtokolják.

Talán már ebből is nyilvánvaló, hogy a 2018 végi hirtelen vagyonapadás ellenére nem kell féltenünk az USA leggazdagabbjait, de a Bloomberg Twitterén vasárnap egy másik érdekes grafikont is közölt, ami ugyanerre mutat rá. 

Az ábrából az derül ki, hogy 1946 és 1980 között a leggazdagabbakon kívül minden rétegnek nagyjából megduplázódott az adózás után maradt jövedelme. Ezzel szemben 1980 és 2014 között a népesség nagy része semmiféle jövedelemnövekedést nem érzékelt, míg a felső 1 százalék bevételei egyenesen kilőttek; vagyis az utóbbi néhány évtizedben elért gazdasági növekedésből származó többlet aránytalanul nagy része került a társadalom legtetejéhez. 

Rovatok