Index Vakbarát Hírportál

Kína 300 Airbust vesz, több tízmilliárd eurós üzletet kötöttek a franciákkal

2019. március 25., hétfő 20:12 | aznap frissítve

Erősen indult Hszi Csin-ping kínai és Emmanuel Macron francia államfő párizsi tárgyalásainak első napja, hiszen már az első nap végén 15 különböző, több milliárd euró összértékű megállapodást írt alá a két vezető.

A legnagyobb tétel ezek közül szinte biztosan a francia Airbusszal kötött üzlet:

Kína 300 polgári repülőt, 290 darab A320-as és 10 darab A350-es gépet vásárol.

Ugyan az ügylet értékét nem közölték hivatalosan, ám az MTI a 300 gép listaára alapján csak ezt a megállapodást 30 milliárd euróra taksálja. Hozzáteszik, az Airbus piaci részesedése 50 százalékra nőtt Kínában az 1995. évi 6 százalékról. 

A két államfő hétfői tárgyalása eredményeképp

A hétfőn kezdődött tárgyalássorozat idejére időzítették annak a szerződésnek az aláírását is, ami szerint az EdF francia állami energiaszolgáltató konszern 1 milliárd euróért épít szélerőművet Kínában.

Macron a találkozó után arról beszélt, hogy erős eurokínai partnerségre van szükség. „Az ésszerű és egyértelmű választás a XXI. században egy egyértelmű alapokon nyugvó, magas színvonalú és ambiciózus erős eurókínai partnerség” – mondta, hozzátéve, hogy ezt a partnerséget erős és hatékony multilateralizmus köré kell szervezni, aminek középpontjában az éghajlat és a biodiverzitás védelme kell, hogy álljon.

Rovatok