Index Vakbarát Hírportál

Nem dicsérte meg az MNB-t az Európai Központi Bank

2019. április 1., hétfő 22:40

Aggodalmát fejezte ki az Európai Központi Bank (EKB) a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) szemben a Budapesti Értéktőzsdében lévő tulajdonrésze és az alapítványok működése miatt – írta a Portfolio.hu. MNB programjai és tevékenysége monetáris finanszírozási aggodalmakra ad okot.

Az EKB továbbra is „figyelemmel követi a Magyar Nemzeti Bank részvételét a Budapesti Értéktőzsdében, mivel a Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának Magyar Nemzeti Bank általi 2015. novemberi megvásárlása még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat” – írja éves jelentésében az Európai Központi Bank.

Az EKB 2014-től kezdődően felvetett aggodalmakat nyomon követve az EKB továbbra is figyelemmel kísért a Magyar Nemzeti Bank által 2014-ben és 2015-ben indított több programot.

E programok nem kötődtek a monetáris politikához, és potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak

- írja az EKB, elismerve, hogy az MKB hozott intézkedéseket tavaly az aggodalmak enyhítése érdekében. Ettől függetlenül azonban továbbra is figyelemmel kíséri, hogy az MNB műveletei megfelelnek-e a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmának.

Rovatok