Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 20 milliárd forint ragadt benn az NHB Bankban

2019. április 2., kedd 14:41

A Növekedési Hitelbank a Magyar Nemzeti Bankot arról tájékoztatta, hogy 9 magánszemély és 49 vállalati betétes összesen 19,2 milliárd forintnyi követelése haladta meg az OBA kártalanítási összeghatárát – derül ki Matolcsy György jegybankelnök Demeter Márta LMP-s képviselő számára adott írásos válaszából.

Pár nappal azelőtt viszont, hogy a jegybank korlátozta volna az NHB kifizetéseit, a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám egyik cége egy másik banknál nyitott számlát. Ezért is érdekes Matolcsy válaszában az rész, amiben a jegybankelnök arról beszél, hogy az MNB-nek nincs arról tudomása, hogy az NHB Bankból bennfentes információk birtokában betét vagy más eszköz kivonására került volna sor.

Matolcsy azt is elmondta, hogy december 18-án elrendelt ideiglenes intézkedések nem érintették az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenységét, ezért az ő esetükben kártérítései igény sem merült fel.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) múlt héten közölte, 3,9 milliárd forint kártalanítást fizet 756 betétesének. Betétesenként tehát 100 ezer euróig, vagyis nagyjából 32 millió forintig kártalanítanak, és az ügyfelek egy része már a héten meg is kapta a neki járó pénz.

Az NHB bedőlésével részletesen foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy a bank a valódi piaci szereplők számára soha nem tűnt életképesnek, részben rendkívüli kicsi mérete miatt, részben zavaros növekedési elképzelései, baráti hitelezései miatt. A bank leginkább a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott Növekedési Hitel Program (NHP) közvetítésével foglalkozott, és ebből hitelezte például Matolcsy György fiának cégét.

Az NHB-nál a jegybank tavaly év végén talált súlyos likviditási problémákat, a bank ezután bezárta vidéki fiókjait, az MNB egy hónapos kifizetési korlátozást rendelt el, majd visszavonta az bank tevékenységi engedélyét  és elrendelte végelszámolását.

Hogy pontosan kiknek ragadt bent pénze az NHB-nál, azt nem tudni pontosan. Az biztos, hogy az NHB egyik károsultja a kormányzati körökben nagyon népszerű Valton biztonsági cég, amelynek állítólag több milliárd forintja volt Szemerey bankjában. 

Rovatok