Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk készül Ferihegyen

2019. április 2., kedd 12:07

Sztrájkra készül az egyik szakszervezet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – mondta el Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a Privátbankár.hu-nak.

Csorba elmondta, hogy 2011 óta most először készülnek sztrájkra, mivel bár az elmúlt három-négy év erőteljes növekedést hozott a hazai légi forgalomban, a dolgozók bére hosszú évek óta alig változott. Azt is megjegyezte, hogy a Malév GH Zrt.-nél 2013–2014 táján 25 százalékkal csökkentek a bérek. Akkor a fizetések későbbi rendezésére, emelésére ígéretet tett a cég, de ez a vezetőség cseréje után sem történt meg.

Csorba szerint másfél hónapja zajlanak az egyeztetések, de eddig nem sikerült megegyezésre jutni. Azt mondta, a sztrájk egy segélykiáltás, mivel annyira alacsonyak a munkabérek, és olyan méreteket öltött a dolgozói elvándorlás, hogy nem maradt más eszközük.

A Malév GH-nál körülbelül 250 dolgozó érintett egy munkabeszüntetésben, közülük egy műszakban 100-120-an állnak szolgálatban. A sztrájk előtt a LESZ felmérést is végzett a dolgozók körében, amiből az derült ki, hogy a munkavállalók többség sztrájkolna.

A munkakörülményekről Csorba azt mondta, a dolgozók a munkaerőhiány miatt túlterheltek, elviselhetetlenné vált a munkaidő-beosztás, például a jegykezelőknél előfordul, hogy a dolgozók hajnali 3 órakor kezdenek, és csaknem 13 órát dolgoznak. A fluktuáció is nagy, az elmúlt egy évben körülbelül 200 ember fordult meg ebben a munkakörben, aminek Csorba szerint a nyomott fizetések és a megterhelő munka az oka.

A szakszervezet többek között 15 százalékos béremelést szeretne, de emellett követelik a munkaidő-beosztás átalakítását is, illetve hogy a munkakezdések között minimum 11 órás pihenőit biztosítsanak.

Rovatok