Index Vakbarát Hírportál

8 százalékos béremelés lesz a BKV-nál

2019. április 3., szerda 12:35

Megegyeztek a szakszervezetek és a BKV a 2019-es béremelésről, a szakszervezetek végül elfogadták a cég 8 százalékos béremelési javaslatát.

A szerdán aláírt megállapodás az alapbérfejlesztés mértékét 2019. április 1-jétől 8 százalékban határozza meg, míg a 2019. január 1-től március 31-ig tartó időszakra  – a bérfejlesztés kompenzációjaként – egy visszamenőleges, egyszeri bruttó 105 000 forintos bérkiegészítés illeti meg a cég munkatársait. A megegyezés ezenfelül tartalmaz még egy év végi egyszeri, 14 900 forint értékű kifizetést is.

Bővül az utazási igazolványra jogosultak köre is. A megállapodás értelmében az eddigi két hozzátartozó helyett mostantól az alkalmazottak házastársán kívül az összes, egy háztartásban élő iskolás gyermekére kiterjesztik az utazási kedvezményt.

A BKV vezetése szerint a mai aláírással egy olyan észszerű – a vállalat, valamint a tulajdonos lehetőségeit maximálisan felhasználó – megállapodás született, ami megnyugtatóan rendezi a munkavállalók helyzetét és biztosítja a BKV zavartalan működését.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kedden közölte, hogy nem lesz sztrájk a BKV-nál.  Azt mondta, hogy a cég 8 százalékos alapbéremelésre vonatkozó ajánlata, messze van a „szükségestől”, és ezért nem fogják aláírni a megállapodást. Az emelés mértékére eredetileg 5 százalékot ajánlott a közlekedési vállalat, ezt emelték 8 százalékra.

Rovatok