Index Vakbarát Hírportál

Putyin szóvivője nem hiszi el, hogy sok orosz nagyon szegény

2019. április 4., csütörtök 13:17

Nem érti Vlagyimir Putyin szóvivője, hogyan hozta ki az állami statisztikai hivatal, a Roszsztat, hogy az orosz háztartások harmadának gondot okoz egy második pár cipő megvásárlása – írja a BBC.

Az adatközlésre Dimitrij Peszkov értetlenkedve reagált. „Miért pont cipők? Miért egyharmad? Honnan veszik egyáltalán ezeket az adatokat?" – kérdezte az orosz elnök szóvivője, aki azt is megjegyezte, hogy örülne, ha ezt a statisztikai hivatal megmagyarázná.

A tavaly áprilisi adatfelvétel idején a megkérdezett 60 ezer orosz háztartás

Ezek között viszont olyan területek is voltak, ahol a hivatal kismértékű javulást mért, például két éve a háztartások 15 százalékának nem volt saját vécéje a lakásában, és 54 százalék mondta azt, hogy nincs pénze nyaralásra.

Oroszországban ötödik éve csökken az átlagos reáljövedelem és a fogyasztás, és a gazdaságpolitika sem kifejezetten az életszínvonal javításával van elfoglalva, ugyanis ahogy arról ebben a cikkben részletesebben is írtunk, Putyin tudatosan készül egy Nyugatról érkező válságra, és egy rendkívül felkészült technokrata közgazdászcsapattal és nagymértékű spórolással igyekszik az orosz gazdaságot megerősíteni. 

Az átlagbér a hivatalos statisztika szerint 45 ezer rubel körül van (1 rubel 4,5 forint), de az egyenlőtlen eloszlás miatt sokak fizetése ezt nem közelíti meg. Legutóbb egy kórházi beszámolót hallgatva nevettek nagyot egy baskíriai kórház alkalmazottai. 

Az ellenzéki Alekszej Navalnij Alapítvány a Korrupció Elleni Küzdelemért (FBK) közölte saját felmérésére hivatkozva, hogy az átlagbér inkább a 18 ezer rubelt közelíti meg. Igaz, a jelentős eltérést okozhatja az is, hogy az egyenlőtlen eloszlás miatt jelentősen eltér az átlagbér és a medián, azaz az a fizetés, amelynél többet és kevesebbet ugyanannyian keresnek.

Rovatok