Index Vakbarát Hírportál

Idén eddig napi 100 millió forint ment el kormányplakátokra

2019. április 4., csütörtök 16:09

A korábbi tempóhoz képest is döbbenetes ütemben szórja a pénzt a kormányzat a propagandaplakátokra: az elmúlt három hónap folyamán napi bő 100 millió forintot költöttek el erre a célra – derült ki a G7.hu összesítéséből.

A lap a Közbeszerzési Hatóság oldalá Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda a napokban adott újabb 10 milliárdos megbízást az állami kommunikációs munkákat lebonyolító ügynökségeknek. Az előző ekkora volumenű keretről kevesebb mint három hónapja szerződtek, így jön ki, hogy az év eleje óta naponta 100 millió forintnál is többet költött a magyar állam a kormány tevékenységének reklámozására. 

Az év eleje futó kampányok része volt a Soros-Juncker-kampány, ami a Néppártnál kiverte a biztosítékot, majd az ezt viharos sebességgel váltó családvédelmi akciótervet promotáló plakátok is. 

A Rogán-minisztérium az első ilyen kampányról még 2016 végén kötött szerződést, azóta pedig összesen – a mostani 10 milliárddal együtt – 66,6 milliárd forintot szánt a kormányzat propagandacélokra. A G7 összehasonlításképpen azt írja, ez az Országos Mentőszolgálat másfél évnyi költségvetése, és nagyjából 4 milliárddal annál is több, mint amennyit 2018-ban a gyesre betervezett a kormány.

A hatalmas összeg azonban naponta csak 65 millió forintot jelent, azaz jól látszik, hogy idén év elején felgyorsult a költekezés üteme. 

Rovatok