Index Vakbarát Hírportál

Nem nyert a Mol pályázata, szaúdi cég építhet gázvezetéket Bulgáriában

2019. április 4., csütörtök 15:31

A szaúd-arábiai Arkad Engineering nevű cég által vezetett konzorcium nyerte Bulgartransgaz tenderét. A cég egy milánói és egy svájci központú céggel együtt építheti a Török Áramlat bulgáriai szakaszát. A Bulgartranzgaz közleménye alapján ez a konzorcium adta be a legkedvezőbb ajánlatot. 2020 végéig 1,1 milliárd eurórért végeznék el a munkát – írja a Reuters.

A tenderen a Mol, az olasz Bonatti, a német Max Streicher és a luxemburgi-orosz TMK is részt vett.

A 474 kilométeres gázvezeték az orosz hátterű Török Áramlat projekt része. A gázvezeték Törökországot, Oroszországot, Magyarországot, Szerbiát és Bulgáriát köti össze.

Moszkva először 2014-ben vetette fel a Török Áramlat megépítésének gondolatát, miután az Európai Unió az ukrajnai válság közepette blokkolta a Fekete-tenger alatt Bulgáriáig megépítendő Déli Áramlat projektjét. Az új vezeték tervét azonban felfüggesztették, amikor a török légierő 2015 végén lelőtt egy Szíriában feladatot végrehajtó, de a török légteret megsértő orosz vadász-bombázót. A megvalósítás újabb lendületet vett, miután Moszkva és Ankara kapcsolataiban 2016-ban újabb enyhülés indult meg.

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza. 

A két vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal, a másik vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. A gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.

Rovatok