Index Vakbarát Hírportál

25 millió eurós iparirobot-gyárat nyitott Szlovéniában a Yaskawa

2019. április 8., hétfő 18:57

Hétfőn Szlovéniában megnyitotta első európai gyárát az iparirobot-gyártás egyik vezető cége, a japán Yaskawa Electric Corporation, amely egyben Európa első hasonló létesítménye lett.

A dél-szlovéniai Kocevje városában átadott gyár 25 millió euróból épült – ebből 5,6 millió eurót fizetett a szlovén állam –, és a nyitáskor 50 főnek ad munkát, ám ez 2023-ig a négyszeresére nőhet majd. A termelés csúcsán 10 ezer ipari robotot tudnak majd előállítani évente.

Hubert Kosler, a közelmúltban Szlovéniában alapított Yaskawa Europe Robotics vállalat igazgatója elmondta, hogy az új gyár kiegészíti a japán és kínai termelési kapacitásokat, és kielégíti az európai piac Motoman robotok iránti keresletének 80 százalékát, írja az MTI helyi források alapján.

A gyár Szlovéniába létesítésével a közel-keleti, oroszországi és afrikai piacot is igyekeznek kiszolgálni, ebben segítségükre lesz a Kocevje és Ljubljana között felújított vasútvonal, ami gyorsabb kapcsolatot biztosít a koperi kikötővel.

A Yaskawa két évvel ezelőtt erős nemzetközi konkurencia mellett döntött úgy, hogy Szlovéniában hozza létre új gyárat, a vállalat iránt Szlovákia, Csehország és Lengyelország is érdeklődést mutatott.

Rovatok