Index Vakbarát Hírportál

Új honlappal fejlesztenék a pénzügyi tudatosságot Varga Mihályék

2019. április 23., kedd 12:46

A Pénzügyminisztérium (PM) lakossági tájékoztató és szolgáltató honlapot indított, hogy segítsen növelni a pénzügyi tudatosságot – írja az MTI.

Az Okosan a pénzzel! néven futó oldalon "a lakosság mindennapi igényeihez igazodva hasznos anyagokat és alkalmazásokat gyűjtöttek egybe könnyen érthető formában, áttekinthető elrendezésben". Az oldal a pénzügyi felvilágosító tartalmak mellett gyakorlatias útmutatókat, például háztartási költségvetés-kalkulátort kínál és szolgáltatásokat ajánl a legáltalánosabb élethelyzetekre, így többek között lakásvásárláshoz vagy a nyugdíjas évek megtervezéséhez és gyermekvállaláshoz kapcsolódóan - mondta Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Az okosanapenzzel.hu-t a PM a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiához kapcsolódva hozta létre, ennek keretében váltak az utóbbi években a közoktatás részévé a pénzügyi tudatosság növelését célzó tantárgyak is. A kezdeményezés azért indult, mert a magyarok felmérések szerint nincsenek túlságosan képben, ami a pénzügyeket illeti. 

Az oldal összeállításában részt vettek más tárcák, állami és szakmai szervezetek, többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Államkincstár (MÁK), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), a Pénziránytű Alapítvány, valamint a pénzügyi szereplők érdekképviseletei is. A tematikus rovatokról ezek alkalmazásai is elérhetők, így többek között az elektronikus kárbejelentő vagy az MNB bankszámlaválasztó kalkulátora.

A PM arra számít, hogy a honlap minden korosztály pénzügyi tájékozottságát fejleszteni fogja, támogatja a pénzügyi lehetőségek és termékek közötti eligazodást, és segít elkerülni a fogyasztói csapdákat - mondta a helyettes államtitkár.

Rovatok