Index Vakbarát Hírportál

Indiai gazdákat perel a Pepsi, amiért a jogvédett krumpliját termesztik

2019. április 26., péntek 15:30

Négy indiai gazdát perel a PepsiCO, mert állításuk szerint olyan krumplit termesztenek, amit ők levédettek, mint a Lays-csipszek gyártásához exkluzívan használt burgonyát, számolt be a CNN. A keresetet még április elején adták be, és az első meghallgatás pénteken lesz Indiában. A cég azt állítja, hogy a négy gazda nincs rajta azon az ezres listán, akik engedéllyel termeszthetik a Pepsi saját krumpliját.

A Pepsi-kólát gyártó PepsiCo 10 millió rúpiát, azaz 41 millió forintot kártérítést követel a gazdáktól, amiért a védett terméküket termesztették.

De helyi mezőgazdasági érdekvédő szakszervezetek nem hagyják annyiban a dolgot. Nem ez az első eset, hogy a helyi gazdaság és a globális piac nagyágyúi szembekerülnek egymással az országban. Az indiai kiskereskedők már többször tüntettek az olyan nagy nemzetközi cégek ellen, mint az Amazon vagy a Walmart, és kisebb szabályozásokat is sikerült kiharcolni az indiai kormány részéről a multik ellen.

A mezőgazdasági jogvédő szervezetek felszólították az indiai kormányt, hogy lépjen közbe, mivel szerintük az indiai törvények védik a gazdáknak azt a jogát, hogy egyedi fajta növényeket termesszenek. A szervezetek szerint azért van lehetősége a PepsiCo-nak a megfélemlítő fellépésre, mivel sok gazda nincs tisztában a jogaival. 

(Borítókép: James Leynse / Getty Images) 

Rovatok