Index Vakbarát Hírportál

Ezer tonna szemetet szedtek fel önkéntesek hétfőn

2019. április 30., kedd 14:58 | aznap frissítve

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szemétgyűjtő akciót tartott, melynek során több ezer önkéntes közel 1000 tonna út menti illegális hulladékot gyűjtött össze – derül ki a társaság közleményéből.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” című hétfői szemétgyűjtési akciója során

több mint 12 ezer önkéntes, mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet,

erről videó is készült. A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1000 tonna hulladékot szállított el. Ez a mennyiség azért is kiemelkedő, mert néhány héttel ezelőtt a szintén nagy sikerrel megvalósított TeSzedd! akció kapcsán a közútkezelő munkatársai 250 tonna szemetet gyűjtöttek össze.

A társaság évente átlagosan egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A közlemény szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemésztenek.

Az idei évben előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság erre a munkájára,

ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Rovatok