Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják a rejtélyes állami céget, ami 3 milliárdot tapsolt el

2019. április 30., kedd 09:28 | aznap frissítve

Felszámolás alá került az Orbán-kabinet által négy éve alapított KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. – írja a Népszava. 

A Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. a hivatalos szöveg szerint a "nemzeti érdekek védelmére, a rezsicsökkentés fenntarthatóságára" jött létre, illetve arra, hogy "átláthatóbbá és egységessé tegye a közműcégek egymás közötti elszámolását", de végül csak azzal került be a hírekbe, hogy több évvel a megalakulása után sem csinált még semmit, pedig milliárdokat költött rá az állam. Végül a kormány úgy döntött, új profilt ad a cégnek, és a minisztériumok között is marakodás indult érte, míg nem a Bártfai-Mager Andrea vagyonminiszterhez tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alá került. 

A KAF tevékenysége a cikk szerint továbbra sem teljesen világos, legutóbbi, 2017-es könyveiben az „egyéb információk” alatt megtalálható leírás szerint feladatuk „a korrekciós elszámolások egyszerűsítése” lenne, ám tekintettel bizonyos EU-rendeletekre, illetve „kormányzati irányvonalakra”, újra kell gondolni a KAF céljait is.

A beszámolók szerint a KAF 2016-ban 600 millió forintot, 2017-ben 327 millió forintot fizetett ki bérekre, 2016 folyamán a vezérigazgató, Czakó Kálmán 34 millió forint bruttó fizetést kapott. A KAF az évek során felhalmozott több százmillió forint értékű tárgyi eszközt, valamint százmilliókért vásárolt szolgáltatásokat és anyagokat, mindez 2016-ban 1,26 milliárdos, 2017-ben 912 milliós veszteséget eredményezett.

Összesen 3 milliárd forintot tapsoltak el 3 év alatt, most pedig felszámolás alá kerülnek.

Felszámolás akkor indul, ha egy céggel szemben a bíróság által is jogosnak ítélt, kifizetetlen követelések állnak fenn. Ugyanakkor mivel a kormány nemrég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a KAF-ot, az elszámolást kizárólag az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vezényelheti le. Ez a cég pedig éppúgy Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter fennhatósága alá tartozik, mint maga a KAF.

Rovatok