Index Vakbarát Hírportál

Elkerülhetetlen a tandíjemelés a Corvinuson

2019. május 4., szombat 08:31

Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a tandíjemelés az alapítványi konstrukcióba átkerülő Budapesti Corvinus Egyetemen – mondta Mészáros Tamás, az intézmény volt rektora a Népszavának adott interjújában

Mészáros egyébként bizakodó az új struktúrával szemben, azt mondta, az egyetem finanszírozási, oktatás-kutatási és személyzeti kérdésekben is szabadabb kezet kap majd így az egyetem. Az intézményt irányító alapítvány kuratóriumát Corvinus-barátnak tartja, például Csák János, korábbi Mol-elnök évek óta kutatásokat vezet az egyetemen, Chikán Attila pedig az egyetem meghatározó személyisége. Ugyanakkor azt is elmondta, egyelőre nem látják biztosan, milyen változtatásokat tervez a kuratórium, és jó lett volna, ha az alapvető stratégiai kérdésekre adott válaszok már az induláskor a kezükben vannak. 

Mészáros nem látja indokoltnak, hogy tanszékek, intézetek szűnjenek meg, de azért bizonyos párhuzamosságok kiküszöbölését, képzések egyszerűsítését elképzelhetőnek tartja. A bekerülés feltételei 2020-ig változatlanok maradnak, az új ösztöndíjrendszert még nem dolgozták ki, az sem világos, kik lesznek a döntéshozók és mekkora összegekről lesz szó. Az biztos, hogy cél, hogy legyen több külföldi hallgató a mostani állapotnál. Mint mondta, előbb-utóbb elkerülhetetlen a tandíjemelés, de csak akkor ha az ösztöndíjrendszer már kialakult, és a tandíj "nem kontrasztelekciót jelent majd", Mészáros ellene lenne, hogyha az új felállás a szegényebb rétegekből érkező, de tehetséges fiatalok kiszorulásához vezetne. 

Rovatok