Index Vakbarát Hírportál

Túlnőtte magát a Mészáros-birodalom?

2019. május 4., szombat 19:05

Az már senki előtt nem titok, hogy Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor családi barátjának vagyona a magyar gazdaságtörténetben egyedülálló módon növekedett az elmúlt pár évben, sőt, ha ilyen ütemben gyarapodik a vagyona, akkor pár éven belül a világ leggazdagabb emberének kellene lennie. A volt felcsúti polgármesternek pár éve még egy nem túl jelentős építőipari cége volt, ma pedig már egy szinte átláthatatlan birodalma: mezőgazdaságtól a médiáig, energetikáról a bankszektorig szinte mindenhol jelen van. Valószínűleg ő Magyarország legvagyonosabb embere, és már a Forbes dollármilliárdosokat összegző listájára is felkerült.

A Mészáros cégbirodalomba már szinte követhetetlen mennyiségű cég beletartozik, amelyeket két tőzsdén jegyzett vállalat, a nemsokára összeolvadó Konzum és az Opus fognak össze. Ezek a cégek néha naponta bombázzák a sajtót ilyen-olyan bejelentéssel, a hírdömpingben pedig könnyű szem elől téveszteni, hogy mit is csinálnak ezek a cégek és milyen szinte egyedülálló működési modellt alakítottak ki Mészáros Lőrinc személye, jelensége köré.

Hogy hogyan indult, hogyan működik és merre tart az egyre csak gyarapodó Mészáros-cégbirodalom, azt Brückner Gergellyel, az Index gazdaság rovatának újságírójával beszéljük át. Kiderül például, hogy hogyan lett Mészáros Lőrinc neve gyakorlatilag fizetőeszköz, hogy milyen szerepet játszanak a céghálóban a NER első számú üzletemberének gyerekei, és hogy túl nagyra nőtt-e a Mészáros Nyrt.

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!

Rovatok