Index Vakbarát Hírportál

Japán és Kína pörgette leginkább a közvetlen külföldi beruházásokat

2019. május 5., vasárnap 11:09

Tavaly jelentősen, 27 százalékkal csökkentek a közvetlen külföldi, vagy működőtőke-beruházások (FDI) a világon, miután a megelőző évben 16 százalék volt a visszaesés, áll az OECD jelentésében, amely szerint a tavaly Magyarországra érkezett FDI csaknem megduplázódott.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára felkerült jelentés szerint tavaly globálisan 1097 milliárd dollárt tett ki a közvetlen külföldi beruházás értéke, ami a globális GDP 1,3 százaléka volt, 1999 óta a legkevesebb.

A jelentés összeállítói az FDI tavalyi csökkenéséért elsősorban az amerikai adóreformokat okolták, aminek következtében az amerikai cégek külföldi érdekeltségeiknél keletkezett nyereségükből egy jelentős részt visszautaltak az Egyesült Államokba, ahol kedvezőbbé vált az adózás feltétele.

A 36 OECD-országba irányult FDI tavaly 23 százalékkal, 625 milliárd dollárra zuhant, legnagyobb mértékben Írország és Svájc volt érintett. Eközben nőtt a közvetlen külföldi beruházás Spanyolországban, Belgiumban, Ausztráliában, Hollandiában, és Kanadában.

Az Európai Unióban irányuló FDI 20 százalékkal csökkent tavaly.

Az OECD országokra lebontott táblázata szerint a Magyarországra tavaly irányult FDI 6,389 milliárd dollár volt, csaknem a duplája az egy évvel korábbi 3,260 milliárd dollárnak. A Magyarországról végrehajtott FDI értéke 1,991 milliárd dollárra emelkedett a 2017. évi 1,119 milliárd dollárról.

A legfejlettebb húsz országban (G20) végrehajtott FDI 2 százalékkal csökkent, az OECD szervezetén kívüli 20 vezető ország esetében a közvetlen külföldi beruházás ugyanakkor 8 százalékkal nőtt, elsősorban Kínának és Indiának köszönhetően.

A legtöbb FDI Japánból (143 milliárd dollár), Kínából (96 milliárd dollár) és Franciaországból (93 milliárd dollár) származott.

A legtöbb FDI az Egyesült Államokba (270 milliárd dollár), Kínába (203 milliárd dollár), Hollandiába (70 milliárd dollár), Nagy-Britanniába (64 milliárd dollár) és Brazíliába (61 milliárd dollár) irányult, írta az MTI.

Mint írtuk, a nemzetközi befektetéseknek három csoportját szokás megkülönböztetni:

A magyarországi befektetésekről itt írtunk részletesen>>>

Rovatok