Index Vakbarát Hírportál

Megrengette a tőzsdéket az újabb amerikai-kínai pengeváltás

2019. május 6., hétfő 07:08

Komoly mozgást váltott ki az amerikai elnöknek az a fenyegetése, hogy megemelné a kínai termékek vámtarifáit a szerinte lassan haladó kereskedelmi tárgyalások miatt, illetve az erre adott kínai válasz hatására - írja az MTI.

Az ázsiai börzék mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor, az olajár 1,50 százalékkal csökkent, a kínai jüan pedig 3,5 hónapos mélypontra süllyedt.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját. Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot. 

For 10 months, China has been paying Tariffs to the USA of 25% on 50 Billion Dollars of High Tech, and 10% on 200 Billion Dollars of other goods. These payments are partially responsible for our great economic results. The 10% will go up to 25% on Friday. 325 Billions Dollars....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2019. május 5.

Erre válaszul a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfőn ugyancsak aTwitterenosztotta meg azt a véleményét, hogy Trump "fenyegetését" követően igen valószínűtlen Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes erre a hétre tervezett washingtoni megbeszélése. A kínai politikus a kereskedelmi tárgyalások szerdán kezdődő újabb szakaszán vesz részt a tervek szerint.

Since @realDonaldTrump has made this kind of threat, I think Vice Premier Liu He will very unlikely go to the US this week. Let Trump raise tariffs. Let's see when trade talks can resume.

— Hu Xijin 胡锡进 (@HuXijin_GT) 2019. május 6.

Az ázsiai tőzsdék a kereskedelmi tárgyalások folytatódásának bizonytalansága miatt mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor. A sanghaji börze 5,19 százalékos, a hongkongi pedig 3,45 százalékos gyengülést jelzett, de szinte mindenütt másutt is egy százalék mínuszban álltak az indexek. A tokiói börze hétfőn zárva volt.

Az olajár is csökkent. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár, 2,19 százalék csökkenéssel, 69,29 dollárra esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 1,43 dollárral, 2,31 százalékkal, 60,51 dollárra süllyedt.     A jüan is megsínylette a kiújult feszültséget Washington és Peking között, 3,5 havi mélypontra, 6,7980-ra gyengült a dollárral szemben.

Rovatok