Index Vakbarát Hírportál

Hét éve nem volt ekkora az infláció

2019. május 9., csütörtök 09:53

2019. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzők 4 százalékos éves inflációt prognosztizáltak áprilisra, a márciusi 3,7 százalék után.

A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalék volt az előző év azonos időszakához, és 0,3 százalék az előző hónaphoz képest. Az éves maginfláció márciusban emelkedett 3,8 százalékosra a januári 3,2 és a februári 3,5 százalékról.

A maginfláció az energia- és élelmiszerárak nélkül mutatja meg az árak átlagos növekedését (ezt azért szokták külön venni, mert a fő inflációs mutatószámot az energia- és élelmiszerárak nagy mértékeben tudják mozgatni). Ennek a mutatónak a változásáról a magyar monetáris politika kapcsán ebben a cikkben írtunk részletesebben.

12 hónap alatt, 2018. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,3, a liszté 11,2, a péksüteményeké 9,7, a kenyéré 8 százalékkal magasabb, a tojásé 8,5, a tejé 6,2, a cukoré 3,6 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 6,9 százalékkal drágultak.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves és havi infláció is legutóbb 2012-ben volt magasabb mint áprilisban, írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az inflációs adat megjelenésére reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonálisan kiigazított éves maginfláció áprilisban nem változott, az előző havival azonos 3,8 százalék maradt, így a mutató több mint fél éve tartó emelkedése megállt.

Amellett, hogy a maginfláció márciusról áprilisra nem változott az MNB alapmutatói közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,4 százalékosra csökkent, amit főként az iparcikkek árainak - a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak - csökkenése okozott, állapította meg az elemzés.

A keresletérzékeny termékek inflációja is márciushoz képest változatlanul 3,4 százalékon maradt, egyedül a ritkán változó árú termékek inflációja emelkedett 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra.

Rovatok