Index Vakbarát Hírportál

Nébih-teszt: Két kutyasampon is megbukott

2019. május 9., csütörtök 10:53

24 kutyasampont ellenőriztek a legújabb Szupermenta teszten a Nébih munkatársai - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A 24 tesztelt termékből összesen négy készítmény nem tartalmazta a deklarált hatóanyag mennyiséget. Végül két, a hazai nyilvántartásban is szereplő termékkel kapcsolatban figyelmeztette a gyártót a hatóság, az egyiknél a jelöléssel, a másiknál a jelöléssel és a hatóanyag-tartalommal is probléma volt. A Nébih kötelezte az érintett vállalkozásokat a hibák javítására.

A minták többségét, összesen 19-et hazai kiskereskedőknél vették le a szakemberek, míg további 5 termék – online rendeléssel – külföldről érkezett. Utóbbi csoportnál érdemes tudni, hogy ezek a készítmények nem rendelkeznek Magyarországon a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel. Külföldi webshopokból azonban bárki számára elérhetőek, így mindenképp érdemes vizsgálni, hogy mennyire megbízhatóak.

A Nébih laboratóriumi szakemberei, a hatóanyag-tartalom mellett, szúrópróbaszerűen ellenőrizték a kutyasamponok bakteriológiai tisztaságát, pH értékét, sűrűségét, és hatóanyagtartalmát is. Ez utóbbin kívül minden rendben volt a termékekkel. A vizsgálatból kiderült, hogy:

A gyógyhatású készítményeket csak egy, a klasszikus vásárlói szempontok mentén összeállított kérdőív segítségével értékelték a résztvevők, a tapasztalatokról itt olvashatnak. Emellett a megvizsgált 6, bolha- és kullancsriasztó hatású biocid terméket a dobozon feltüntetett információk, a használati utasítás, a fizikai jellemzők, valamint az illat értékelésével rangsorolták a tesztelők.

A bolha- és kullancsriasztó kutyasamponok versenyében első helyen a Happy Pet Guard Bolha- és kullancsriasztó sampon végzett. Második lett a Preventol Duo Bolha- és kullancsriasztó sampon, míg harmadikként a Dolly Natural Bolha- és kullancsriasztó sampon végzett.

Rovatok