Index Vakbarát Hírportál

Az MNB visszavonta a Buda-Cash és a Quaestor alapjait kezelő cég engedélyét

2019. május 14., kedd 14:24

A Magyar Nemzeti (MNB) visszavonta az Access Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét – írja közleményében az MNB. Az alapkezelő korábban több esetben is jogsértően járt el befektetési és egyéb döntéseinél, és az arányosság és fokozatosság elve szerinti korábbi jegybanki intézkedések ellenére sem orvosolta tőkehiányos helyzetét, így az továbbra is fennáll.

Az MNB bírságot szabott ki B. Attilára, az alapkezelő volt vezérigazgatójára, és büntetőfeljelentést is tett.

Az Access alapkezelő kezelte a brókerbotrányban érintett cégek, a Buda-Cash és a Quaestor korábbi alapjait, egy korábbi cikkünk szerint pedig az azóta bedőlt, Matolcsy György unokatestvére tulajdonában lévő NHB Bankhoz is fűzték szálak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta az Access Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre, portfóliókezelésre és befektetési tanácsadásra vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank e döntését megelőzően – a fokozatosság és arányosság elve szerint – több, egyre súlyosabb intézkedést hozott az alapkezelővel szemben, ám annak jogsértő helyzete továbbra is fennáll.

Az MNB először 2017. májusban szabott ki 7 millió forintos bírságot többek közt azért, mert az Access alapkezelő szavatoló tőkéjén belül a likvid vagy azonnal készpénzre válthatóan rendelkezésre álló eszközök elmaradtak a jogszabályban előírt minimumtól. Az alapkezelő ezután többször hajtott végre tőkepótlást, ám végül annak hosszú távú rendelkezésre állását nem igazolta.

Az MNB az alapkezelő egyéb feltárt jogsértései, a befektetők érdekeivel ellentétesen meghozott befektetési, illetve egyéb célzatú döntései miatt korábban, 2018. augusztus 21-én 24,5 millió forint bírságot is kiszabott az alapkezelőre. A jegybank egy másik célvizsgálata nyomán, szintén ma publikált határozatában emellett 20 millió forint bírságot szabott ki B. Attilára, az Access alapkezelő volt vezérigazgatójára is, és az elkövetett szabálytalanságok gyanúja miatt feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az engedélyvisszavonás nyomán az Access letétkezelő bankjai folytatják le a kezelt befektetési alapok megszűnési eljárásait. Az alapkezelő korábbi legnagyobb ügyfélszámú alapjának a megszűnési eljárása már 2017 márciusától folyamatban van. E kör magában foglalja az úgynevezett „brókerbotrányok” nyomán a korábbi Buda-Cash Brókerház Zrt. „f.a.” befektetési szolgáltató közismert tevékenysége nyomán már korábban illikviddé vált sorozatot is. Az Access alapkezelő további, likvid alapjainak összesen közel 300 (jórészt intézményi) befektetője megtakarításának kifizetéséről a letétkezelő gondoskodik az érintettek számára.

Rovatok