Index Vakbarát Hírportál

Vásárolj részvényt, hátha jön majd a Mészáros Lőrinc!

2019. május 16., csütörtök 05:12

Az éves rendes közgyűlés után nagyot ugrott a pécsi Futuraqua Nyrt. részvényeinek az árfolyama. A piac azt kezdte ugyanis pletykálni, hogy ez a kicsi tőzsdei cég is a Mészáros-birodalom felé tart. Mi úgy tudjuk, hogy erről nincsen szó. Mégis egy ilyen pletyka jól megrángathatja a tőzsdei papírokat, és egyeseknek szép nyereséget, másoknak felesleges veszteséget okozhat.

Április 30-án közgyűlést rendezett egy nagyon kicsi pécsi tőzsdei cég, a Futuraqua Nyrt. A közgyűlési szezon legvégére időzített tulajdonosi fórumon meglepő látvány fogadta, a Pécs kopottas, szürkés ipari zónájába tartó egytucatnyi részvényest. A gyárudvaron egy vadonatújnak tűnő, tűzpiros Ferrari parkolt. Ki lehet itt? – kérdezgették a kisbefektetők.

A közgyűlésen aztán személyi döntések születtek, bekerült az igazgatóságba Kis-Benedek Róbert panziós és Hajnal Zsolt hulladék-gazdálkodási szakember, utóbbit később az igazgatóság első ülésén elnöknek is megválasztották, és deklarálták, hogy a cég a jövőben nagymértékben számít a tapasztalataira. Vagyis látszott, hogy új időszámítás kezdődik a társaságnál.

Kié a cég?

A társaság eddig elsősorban a pécsi Fodor-család irányítása alatt áll, vagyis a BÉT oldala szerint a cég operatív vezetését Fodor István és az édesanyja Pais Ella Regina alkotja, ők az igazgatóságban is benne vannak, kiegészülve az említett két friss taggal, Hajnallal és Kis-Benedekkel.

A társaság tulajdonosai ma a Fodor-családon kívül Kis-Benedek Róbert, illetve egy több, jövedelmező vállalkozásban is érdekelt Erdős Richárd nevű üzletember.

Mit csinál a Futuraqua?

A Futuraqua olyan tőzsdei cég, amelyik ma ugyan még csak egyetlen alkalmazottal rendelkezik, de mindig vannak nagy tervei. Van vízbázisa, kútjai és mindig van mindenféle jövőbeli vízzel kapcsolatos ötlete. Fejlesztett például egy Watereum nevű, vízre váltható, blockchain-alapú tokent, amellyel „a Futuraqua a víz világpiaci kereskedelmének megteremtéséhez szeretne kapcsolódni”. A kriptovalutáról itt olvasható tájékoztatás

Ezen kívül a közgyűlés után azt hallottuk, hogy a cégnek élelmiszeripari tervei is vannak. Ám egyelőre ezek csak tervek, a rideg valóság pedig az, hogy 2017-ben 1, 2018-ban pedig 23 millió forint árbevételt ért el a cég, amelynek tőzsdei kapitalizációja így is közel 2 milliárd forint.

Indulhat a spekuláció

A közgyűlés és az új arcok megjelenése után azonnal elindult a spekuláció.

Kik lehettek ezek az emberek, akik közül valakinek még Ferrarira is futja? Biztosan csak átmenetiek az arcok, alighanem Mészáros Lőrinc fogja felvásárolni a céget.”

– találgatta a néhány megjelent részvényes.

Hozzánk, az Indexbe is jött olyan levél, amely levezette, hogy az oligarchának már van ásványvizes érdekeltsége, és a levélíró konkrétan arra is utalt, hogy a közgyűlés közben a folyosón is azt lehetett hallani, hogy a NER kívánta meg a társaságot.

Természetesen egy évek óta a tőzsdén forgó és sok mindenre használható, „tiszta” cég valóban értéket képvisel, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a logikai úton levezett érdeklődés valódi. A gyorsan terjedő remény hatására mindenesetre a közgyűlés napján még csak 62 forinton forgó részvény május 6-ra, egy hét alatt, 108 forintra emelkedett (azóta visszakorrigált 80 forint környékére).

Néha jön, néha nem jön

Érdemes észrevenni, hogy

ma már nem csak azzal lehet megpörgetni egy tőzsdei részvényt, ha kiderül, hogy Mészáros Lőrincék beszállnak, de azzal is, ha híre kel, hogy beszállhatnak.

A kisbefektetői reakció egyszerre érthető, hiszen, ha valóban Mészárosék jönnek, akkor sokat tudnak kaszálni azok, akik gyorsan szálltak be. Másrészt viszont, ha csak megalapozatlan találgatásról, vagy híresztelésről van szó, akkor azok jól járnak, akik a pletyka terjesztését indokolatlan áremelkedésre és exitre használják fel, viszont mások bukhatnak is.

Azt, hogy a pletyka tudatos híresztelés miatt, vagy csak a kisbefektetői zuhanyhíradó miatt kelt lábra, nem tudhatjuk. Ahogyan a Mészáros-családdal sem tudtunk közvetlenül érintkezni, de úgy tudjuk, hogy ezen cég esetében nem volt tárgyalás, vagy valódi vásárlási szándék a részükről.

Rovatok