Index Vakbarát Hírportál

San Franciscóban már jobban lehet keresni, mint Zürichben

2019. május 20., hétfő 16:18

Világviszonylatban már nem Zürichben, hanem San Franciscóban vannak a legmagasabb fizetések a Deutsche Bank felmérése évente megjelenő felmérésének idei kiadása alapján - írja a Bloomberg.

Az egyesült államokbeli város az elmúlt öt évben a fizetések és a lakbérfizetés után megmaradó rendelkezésre álló jövedelem szempontjából 7 és 21 helyet lépett előre a listákon. "San Francisco az amerikai techszektor növekedése miatt tudta lehagyni a jövedelmek szempontjából hagyományosan erős fővárosokat. És bár a lakásbérleti díjak is gyorsan nőttek, ezek még elmaradnak a legnagyobb fővárosokban tapasztalható áraktól" - mondták a tanulmány készítői a lapnak.

A fizetések vásárolóerejének növekedéséhez hozzájárul a dollár más fizetőeszközökhöz képest viszonyított, elmúlt 5 évben tapasztalható erősödése is. És bár Zürich más csak második fizetések alapján összeállított listán, életminőség alapján még mindig a svájci város az első, bár az árak is itt a legmagasabbak.

A felméréshez a Deutsche Bank a termékek és a szolgáltatások árait dollárra számították át. A bérek esetében az átlagokat vették, ami miatt az olyan városok, amiknek nagyobb a lakossága, előrébb végeztek a listákon, hiszen a magasabb bérek felfele húzzák az átlagokat.

A bank egy "káros szenvedély-indexet" is összeállított, ebben a cigaretta és a sör ára alapján hasonlították össze a városokat. Az derült ki, hogy 2019-ben Melbourne volt ebből a szempontból a legdrágább, Oslót megelőzve. A lista tetejére Sydney, Auckland és Dubaj is felfért.

Rovatok