Index Vakbarát Hírportál

Rockefeller háromszor gazdagabb volt, mint Jeff Bezos

2019. május 22., szerda 14:06

117 milliárd dolláros vagyonával Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, de ha GDP-arányosan nézzük, akkor John D. Rockefellernek háromszor nagyobb vagyona volt 1937-es halálakor, mint amekkora ma Bezosnak van, írja a Bloomberg.

Nem könnyű összehasonlítani a különböző korokban élt emberek vagyonát, de a measuringworth.com oldalt működtető Samuel Williamson közgazdász szerint pontosabb képet kapunk, ha a vagyon és a GDP arányát vizsgáljuk. Rockefeller életében másfél milliárd dollárnyi vagyont gyűjtött, ami az inflációval számolva ma 26 milliárdot érne. Fontos azonban, hogy

az olajmágnás vagyona 1937-ben az amerikai gazdaság 1,6 százalékát tette ki,

amit, ha az USA mai GDP-jéhez mérünk, akkor 331 milliárd dollárt kapunk (96 ezer milliárd forint), ami háromszorosa Bezos vagyonának.

A közgazdász megvizsgálta, hogy mekkora vagyona lenne ma a történelem leghíresebb embereinek, ha azt vennénk alapul, amikor a legvagyonosabbak voltak életükben.

Bill Gates legvagyonosabb időszakában mért vagyona ma 213 milliárd dollárt érne. Andrew Carnegie, a 19-20. század fordulóján élt acélipari mágnás vagyona ma 321 milliárd dollárt érne. A Spartacus rabszolgalázadását leverő Marcus Licinius Crassus pedig ma 210 milliárdnyi vagyon birtokosa lenne.

Rovatok