Index Vakbarát Hírportál

IEA: Nem szabad túl gyorsan kivezetni az atomenergiát

2019. május 28., kedd 12:20

Veszélybe kerülhet a klímacélok elérése, ha az energia-ellátásunkban jelentősen csökken a nukleáris energia részaránya, ugyanis a közeljövőben leálló atomreaktorok szerepét nem biztos, hogy ilyen gyorsan át tudja venni a megújuló energia, írja a Reuters a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése alapján. 

A Nemzetközi Energiaügynökség ezért a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítása mellett érvel.

A vízenergia után a nukleáris energia a legkisebb karbonintenzitású energiatermelési mód jelenleg, vagyis úgy nyerünk belőle villamos energiát, hogy kevés üvegházgázt produkál. Ez fontos a globális felmelegedés elleni küzdelem szempontjából. Világszerte 452 reaktor működik jelenleg, ezek nagy részére a közeljövőben bezárás vár, hiszen az olcsó gáz és a szigorodó biztonsági előírások miatt sok helyen gazdaságtalanná válik a működtetésük. Emellett persze az életkoruk sem elhanyagolható, az európai és egyesült államokbeli erőművek átlagos életkora például 35 év. A Nemzetközi energiaügynökség arra számít, hogy 2025-ig a jelenlegi nukleáris kapacitásaik 25 százalékát veszíthetik el a fejlett gazdaságok, 2040-re pedig csaknem kétharmadát. 

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint manapság sokkal több nap- és szélenergiát állítunk elő, mint korábban, de 

a tiszta energiaforrások részaránya nem változott, továbbra is csak az áramfogyasztásunk 36 százalékát fedezik, ez az arányszám sajnos nem változott az elmúlt 20 évben,

hiszen közben jelentősen megnőttek az energiaszükségleteink. 

A szervezet török származású vezetője, Fatih Birol hangsúlyozta, nem azokat az országokat akarják megszólítani, amelyek már döntöttek az atomenergia kivezetéséről, hanem azokat, amelyek a nukleáris energia megtartására szavaztak. A vezető figyelmeztetett arra, hogy ezeknek az országoknak több támogatást kéne nyújtaniuk a meglévő erőműveknek. Birol szerint a klímavédelmi célok eléréséhez kulcsfontosságúak a megújuló energiaforrások, de a meglévő nukleáris erőművek támogatásáról sem szabad lemondani. Az Egyesült Államokban egyébként több reaktor élettartamát meghosszabbították 40 évről 60 évre.

Rovatok