Index Vakbarát Hírportál

Hitelből fogyasztunk egyre többet

2019. június 3., hétfő 12:20

A hosszú trendet megtörve 2019 áprilisában nőtt a személyi hitelek átlagos kamata, melynek oka a hitelt felvevők magatartásában keresndő – derül ki a Pénzcentrum összesítéséből, amelyet a jegybank friss hitelpiaci statisztikáiból készítettek. 

2019 áprilisában 47,5 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel a magyarok,

a márciusi 12,87 százalékhoz képest pedig áprilisban 13,04 százalék volt az átlagkamat az új kihelyezéseknél. Ez aránylag meglepő abból kiindulva, hogy a bankok az utóbbi hónapokban jelentős kamatcsökkentéseket eszközöltek. Az átlagot valószínűleg olyan jelenségek húzzák fel, mint például hogy sokan nem elsősorban a kamatszint szerint, hanem például a bankfiók közelsége alapján választanak, vagy eleve a saját bankjuknál vesznek fel a személyi hitelt.

A személyi hiteleknél a hitelösszeg jelentősen megnőtt a tavalyi évhez képest (45,7 milliárd vs. 36,3 milliárd), ez egyaránt jelentheti a hitelösszegek növekedését és a hitelt felvevők számának növekedését. A lakáshiteleknél is ugyanez a trend figyelhető meg, márciushoz képest (76,9 milliárd) tovább nőtt a kihelyezés összege:

a magyarok áprilisban 82,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel, közel 15 milliárddal többet, mint egy évvel ezelőtt.

A legnépszerűbbek az 5-10 évre fixált kamatú hitelek, a kamatláb pedig csökken a lakáshiteleknél a bankok közti verseny miatt, az átlagkamat 2019 áprilisában 4,59 százalék volt.

Rovatok