Index Vakbarát Hírportál

Durván drágul a cigaretta a következő 2 évben

2019. június 5., szerda 12:42

A jövő évi költségvetés beterjesztésével egy időben a kormány benyújtotta a 2020-as adócsomagot is. Ezek egy része nem okoz meglepetést, mert a korábban megjelent családvédelmi akciótervbe vagy a gazdaságvédelmi csomagba beleírta őket a kormány, vagy egy még ezeknél is régebbi ígérethez kapcsolódik. De a dohányzókat sokkolhatja a cigaretta jövedéki adójának drasztikus emelése. A legfontosabb változásokat a Portfolio szedte csokorba.

Csökkentések, egyszerűsítések

Még drágább lesz cigizni

Az adócsomag indoklásából kiderül, hogy a dohánytermékekre vonatkozó európai uniós minimum elérése érdekében szükséges a cigaretta jövedéki adójának fokozatos emelése. Sőt, a fogyasztási dohány adóját is közelíteni akarják a cigaretta adómértékéhez. 2019. januártól az ezer szálra vetített adó 18 200 forintra emelkedett, a minimumszintet előíró adó pedig 31 200 forintra emelkedett, majd egy júliusi adóemeléssel újabb ezer-ezer forinttal mindkét tételt drágítják, ezzel a drágább cigaretták dobozonkénti ára idén már eléri az 1500 forint körüli összeget. A további dohánydrágulási menetrend pedig az alábbiak szerint alakul.

A jövedéki adó mértéke a cigarettára:

Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint egyébként az EU-s elvárás az, hogy a jövedéki adó szintjének el kell érnie a kiskereskedelmi ár 60%-át, vagy a 115 eurót (37 700 forintot) ezer szálanként, ez alapján pedig még 2021-re se fogjuk elérni az uniós minimumot.

A jövedéki adó mértéke a finomra vágott fogyasztási dohányra és az egyéb fogyasztási dohányra:

Arról, hogy miért dobja meg a cigaretta és a vágott dohány árát akár csak egy kis adóemelés is,  ebben a cikkünkben  írtunk bővebben.

Rovatok