Index Vakbarát Hírportál

Újabb durva vámfenyegetés Kínának Trumptól

2019. június 6., csütörtök 11:31 | aznap frissítve

Újabb 300 milliárd dollár értékű kínai árura vethet ki magas vámot a Trump-kormányzat – írja a Reuters. Erről maga Donald Trump beszélt a sajtónak csütörtökön, ugyanakkor azt is mondta, hogy "sok érdekes dolog zajlik a folyamatban lévő tárgyalásokon Kínával, meglátjuk, mi történik.. (...) Azt gondolom, Kína meg akar egyezni, és Mexikó még inkább meg akar egyezni velünk". 

Trump május 10-én egy hirtelen jött döntéssel 25 százalékra emelte 200 milliárd dollárnyi kínai import vámját, azóta pedig nem történt újabb személyes egyeztetés az amerikai és a kínai kormány között a kereskedelmi háború ügyében. Az újabb 300 milliárd dolláros fenyegetéssel kapcsolatban nem árult el részleteket, például hogy mikortól élne vagy hogy milyen termékeket érintene. 

Peking a kijelentésre azt reagálta, hogy kénytelen lesz válaszlépéseket tenni, ha az USA egyoldalúan tovább szítja a feszültséget, és hogy az amerikai nyomásgyakorlás súlyosan hátráltatja a kereskedelmi tárgyalásokat. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a tervek szerint a mostani hétvégén találkozik majd a kínai jegybank elnökével a pénzügyi vezetők G20-as összejövetelén Japánban, ez lesz az első személyes kapcsolatfelvétel a két ország vezető között május 10-e óta. 

Az IMF szerdán figyelmeztetést adott ki, melyben jelezték, hogy a vámfeszültség fokozódása aláássa az üzleti bizalmat, és lelassíthatja a globális növekedést. 

Rovatok