Index Vakbarát Hírportál

Horváth Péter lesz a Mátrai Erőmű vezérigazgatója

2019. június 7., péntek 18:58

Horváth Péter, a szolnoki Fidesz egykori elnöke volt már minden a hazai energetikában, most a Mátrai Erőmű vezérigazgatója lesz. Baji Csaba mellett ő is nagy visszatérőnek számít.

A Mátrai Erőmű június 21-ére rendkívüli közgyűlést hirdetett meg. A vállalat operatív vezérigazgatói pozíciójának várományosa Horváth Péter, az Energiahivatal korábbi elnöke, míg az igazgatóság elnöke, a tisztséget jelenleg is betöltő Halmi Tamás marad - közölte a társaság nevében Bárdos Béla.

A Mátrai Erőmű "örökös" vezetője Valaska József elnök-vezérigazgató saját kezdeményezésére vonult vissza a Mátrai Erőmű Zrt. éléről. A rendkívül népszerű, karizmatikus szakember közel 50 évet töltött a vállalatnál, több ízben hívták vissza teljesen új tulajdonosi körök is a visontai cég élére, mert a helyettesítését nem tudták megoldani.  Azt hallottuk, hogy a Mészáros Lőrinc féle tulajdonosi kör is kifejezetten elégedett volt a munkájával, vagyis valóban Valaska József kezdeményezte a visszavonulását.

 A jövőben az erőmű napi operatív munkájának irányítását Horváth Péter vezérigazgató végezheti.

Ő idén májusban érkezett a Mátrai Erőműhöz, de közel harminc éve dolgozik az ágazatban. 

Az 58 éves szolnoki szakember Moszkvában diplomázott, dolgozott a Kőolajkutató Vállalatnál,  a Mol Nyrt.-nél, 2010-től, 2013-ig elnökként irányította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, majd 2013 és 2015 között az MVM  vezérigazgatói tisztségét látta el. 2015-től pechjére, az állami közműszolgáltató cég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megszervezését kapta feladatul. Azért pechjére, mert így a 2015-2016-ban tetőződő hazai energetikai belháború a rossz oldalon találta.

Az állóháború során az egyik oldalon felsorakozott Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Rogán Antallal megtámogatva, a cégek közül pedig az MVM, Paks I. és valamennyire a Mol is. Míg a túloldalon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Lászlóné államtitkár, illetve az egykori ENKSZ (ma NKM) és  Paks II. voltak a meghatározó erőközpontok.

Ma már ennek a megosztásnak semmi értelme, sem seszták, sem lázár nem szereplő a hazai energetikában, de anno a csatát Sesztákék nyerték

és a másik oldalt végig körüllengte a gyanú, hogy a Simicska-Nyerges vonal a szolnokiakon keresztül még befolyást próbálnak gyakorolni a hazai energetikára.  Ez ugyan nem feltétlenül volt így, de a szolnokiakat sorra kipöckölték. Most azonban Horváth Péter és Baji Csaba is meghatározó poszton térhet vissza. Egyelőre a Mátrai Erőmű életére lesz befolyásuk.

Rovatok