Index Vakbarát Hírportál

Elhalaszthatja a kormány a bankszámlák tömeges zárolását

2019. június 20., csütörtök 12:22 | négy éve frissítve

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a bankoknak kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását, ezt Gulyás Gergely Miniszterelenköséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón - írja a Portfólió

Már kevesebb mint egy hét van a június 27-ei határidő lejártáig, miután ha valakinél nem történik meg az adategyeztetés, és szükség lett volna rá, akkor zárolják a számláját. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából nem lehet majd pénzt felvenni. A befizetéseket, csoportos beszedéseket nem érinti a zárolás.

Az Mfor.hu kérdésére Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente elmondta, hogy szeptember 30-ig szeretnék a határidő kitolását. A szeptember 30-ai határidőt azzal indokolta, hogy a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre.

Gulyás Gergely miniszter most egy új húrt pendített meg, azt mondta:

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását.

Gulyás szerint ehhez egy rendeletmódosításra van szükség. A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló szabályozás határozza meg, hogy a pénzintézetek hogyan kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt rendelet, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

Ha valóban kitolják a határidőt, akkor azzal valószínűleg kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, de mire a lassan működő EU-s gépezet bármiféle szankciót kiszabna, jó eséllyel már régen teljesítenék a bankok és az ügyfelek az uniós elvárást.

Rovatok