Index Vakbarát Hírportál

Kétszeresére nőtt Schmidt Mária fizetése alapítványa élén

2019. július 1., hétfő 09:17

Tavaly 47,2 millióról 97 millióra nőttek Schmidt Mária juttatásai, amelyeket a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitvány (KKETTKK) főigazgatói posztjának betöltéséért kap – derül ki a Terror Házát is üzemeltető alapítvány nemrég leadott beszámolójából, amit a Népszava vett észre

Az alapítvány bevétele 5,2 milliárdról 5,4 milliárdra bővült 2018-ban, miközben a támogatások viszont a 2017-es 4,7 milliárdról 4,6 milliárdra estek (ebből 4,5 milliárd érkezett a központi költségvetésből), a különbözet értékesítésekből folyt be. A KKETTKK eredménye 185 millióról 161 millióra mérséklődött.

A Népszava számításai szerint tavaly 2,8 milliárd forintot kaphatott az alapítvány az EMMI-től, ezek leginkább az I. világháború száz éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozathoz, az 1956-os és a Gulág-emlékévhez, valamint a Kertész Imre Intézet megalapításához kapcsolódó költségek. A második legnagyobb tétel a V4-elnökséghez kapcsolódó programokra 1,5 milliárdot juttató Külgazdasági és Külügyminisztérium juttatása, de a Miniszterelnökség is százmilliókat adományozott működtetésre, feladatellátásra.

Rovatok