Index Vakbarát Hírportál

Óránként 62 millió forintos veszteséget termel a hipszterirodás cég

2019. július 4., csütörtök 11:33

A WeWork nevű, közösségi irodák létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozó céget 2010-ben alapították. Az amerikai cég elsősorban startupoknak, egyéni vállalkozóknak, szabadúszóknak és kis cégeknek kínál fizikai és virtuális irodabérlési szolgáltatást. A cég több mint 30 ország 105 városában összesen már mintegy 485 irodával rendelkezik, amit több mint 100 ezer ügyfél használ.

A cég piaci értékét 47 milliárd dollárra becsülik, az alapító, Adam Neumann pedig már a tőzsdére lépést tervezi, de nem lesz egyszerű befektetőket találnia, mert a cég jókora deficitet termel. A Business Insider cikke szerint 

óránként 219 ezer dollár veszteségük van, ez évi 1,9 milliárd dollár, ami több mint 500 milliárd forintnyi hiány évente. 

 

A tőkebevonás azért sem lesz egyszerű, mert egyre valószínűbb, hogy egy világgazdasági válság közeleg, ami néhány éven belül bizonyára jelentős gondokat fog okozni globálisan. És lehet, hogy a cég előfizetőinek jelentős része épp a közösségi irodahasználaton akar majd spórolni. 

Ráadásul a cég eddigi legnagyobb befektetője - egy japán üzletember - visszavágta a következő tőkeinjekció méretét, a korábban már bejelentett 16 milliárd dollár helyett csak 6 milliárdot fektet a cégbe. 

A lap elemzése szerint három fő kockázat van a WeWork tevékenységével kapcsolatban. Egyrészt az üzleti modell működőképessége (hosszútávra kell irodákat bérelniük, holott az ügyfeleik gyakran csak rövidebb periódusokra vonatkozó bérletet vesznek tőlük), másrészt kérdéses, hogy a cég bírja-e a versenyt a tech vállalatokkal és az ingatlanos cégekkel, a harmadik jelentős kockázat pedig maga az alapító, akti sok elemző túlságosan öntörvényűnek tart.

Rovatok