Index Vakbarát Hírportál

Franciaország az amerikai fenyegetések ellenére megadóztatja a techóriásokat

2019. július 11., csütörtök 19:22 | aznap frissítve

Franciaország az amerikai rosszallás ellenére elfogadta azt a törvényt, aminek a célja a netes óriáscégek megadóztatása, írja a BBC. A francia nemzetgyűlés a múlt héten fogadta el a törvényjavaslatot, ami csütörtökön a szenátuson is átment.

Mint írtuk, a törvény a Facebook, a Google, az Amazon és társai adóelkerülését akadályozná meg, 3 százalékos adót kivetve a 750 millió eurónál nagyobb összbevételű és 25 millió eurónál nagyobb franciaországi bevételű cégek francia bevételeire.

A törvény 2019 elejétől visszamenőleg lép életbe, és a francia pénzügyminisztérium szerint 400 millió eurónyi plusz bevételt is hozhatnak a költségvetésnek.

Az amerikai kormány elítélte a döntést, és megvizsgálja, hogy a törvény előnytelen helyzetbe hozza-e az amerikai kereskedelmet. Ha pedig erre jutnak, akkor a Donald Trump által korábban már bevezetett büntetővámokkal válaszolhatnak, véli a BBC.

A francia vezetés régóta szeretne európai szintű, egységes fellépést az  adóelkerülő multik  ellen, de Emmanuel Macronnak eddig nem sikerült meggyőznie az EU többi vezetőjét egy föderális szintű adó bevezetésétől. Macron most az OPEC 34 országánál házal az elképzeléssel.

Rovatok