Index Vakbarát Hírportál

Trösztellenes vizsgálatot indíthat az EU az Amazon ellen

2019. július 17., szerda 11:05

Trösztellenes vizsgálatot indíthat az EU az Amazon ellen, ugyanis a cég visszaélhetett az oldalán hirdető kereskedők adataival, írja belső értesülésekre hivatkozva a Reuters. Az Európai Bizottság tavaly szeptember óta gyűjt visszajelzéseket eladóktól, ugyanis a cég felhasználhatta az oldalán hirdető kereskedők adatait, hogy tisztességtelen előnyre tegyen szert velük szemben.

Több panasz érkezett arra, hogy az Amazon lemásolta a termékeiket. A Bizottságnak azonban nincs könnyű dolga, ugyanis nehéz behatárolni a pontos piacot, ahol tisztességtelen versenyelőnyre tett szert az Amazon. Mivel nem mindegy, hogy a teljes online kereskedelemben vagy csak a saját termékei által érintett piacon vizsgálják az Amazon működését. 

Nem most először került az Amazon a Bizottság látókörébe, ugyanis két éve már kötelezték, hogy 250 millió eurónyi adót fizessen meg Luxemburgnak, ahol jogtalanul élt a cég adókedvezményekkel. Ugyanebben az évben megállapodott a felügyeleti szervekkel az európai e-könyv kiadókkal kötött szerződései kapcsán.

A fenti ügytől függetlenül szerdán az Amazon megállapodásra jutott a német trösztellenes hatóságokkal is a külsős eladókat érintő felhasználói szerződések felülvizsgálatát illetően, ugyanis a cégen keresztül hirdető cégek panaszkodta, hogy hátrányosan megkülönbözteti őket az Amazon.

Rovatok