Index Vakbarát Hírportál

500 milliárdba kerül a szocho-csökkentés a következő másfél évben

2019. július 26., péntek 14:11

A következő másfél évben 500 milliárd forintos adócsökkentés valósul meg, ami jelentősen könnyíteni fogja a gazdálkodók és a magánszemélyek életét – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A következő másfél évben 500 milliárd forintos adócsökkentés valósul meg. Az adócsökkentések révén tavaly mintegy 290 milliárd forint maradt a gazdálkodóknál és a lakosságnál. Idén a szociális hozzájárulási adó csökkentése mintegy 145 milliárd forintot, jövőre pedig 300 milliárd forintot hagy a foglalkoztatóknál, a többi elem pedig mintegy 50 milliárd forintot jelent másfél év alatt.

Az államtitkár felidézte: az adóelvonás mértéke 2016-ról 2017-re 39,3 százalékról 38,4 százalékra csökkent, méghozzá egy olyan időszakban, amikor az unióban átlagosan nőtt az adóteher, ennek eredményeként Magyarország lett az EU legnagyobb adócsökkentője.

Igaz, még így is az európai élmezőnyben vagyunk, ha a béreket terhelő adóék mértékékét nézzük, különösen akkor, ha a legalacsonyabb jövedelmek sarcolását vesszük figyelembe.

Az "adócsökkentés áráról" az Indexen ebben a cikkben írtunk, a szocho-csökkentést és a gazdaságvédelmi akciótervet pedig itt mutattuk be.

Rovatok