Index Vakbarát Hírportál

Elkobzott fukszokból építene utat a mexikói kormány

2019. július 29., hétfő 11:35

Bűnözőktől és adócsalóktól elkobzott ékszereket bocsátott árverésre Mexikóvárosban a mexikói kormány, írja az MTI az El Universal lapra hivatkozva.  A befolyó pénzből utakat építenének az ország nyugati részén.

A mexikói alvilág szereplőinek sajátos ízlésébe bepillantást engedő vasárnapi aukciót az egykori elnöki rezidenciánál, az Andres Manuel López Obrador mexikói elnök által kulturális központtá alakított Los Pinos (Fenyves) nevű épületegyüttesnél tartották. Az ország egyébként korábban is rendszeresen szervezett már hasonló aukciókat, a december óta hivatalban lévő Obrador alatt ez volt már a harmadik ilyen.

Ezen a 2015-ös aukción egymillió dollárnyi holmit tudott elsózni az állam.

A lap szerint most a 148 tételből 110-et sikerült eladni, 10,3 millió pezóért (160 millió forintért). Ami mondjuk kevesebb mint a fele lett a célul kitűzött 21 millió pezónak.

A legdrágább ékszerként egy Patek Philippe arany férfi karóra kelt el valamivel több mint egymillió pezóért. Az egész árverés legdrágább tétele, egy 3 millió pezót érő, 227 fehér gyémánttal díszített Piaget óra azonban eladatlan maradt. Az orosz propagandatévé, a RT szerint a legolcsóbb meghirdetett tárgy egy 480 eurós (nagyjából 160 ezer forintos) női Gucci karóra volt. 

A hétvégi aukció előtt kiállításként is funkcionált a volt elnöki rezidencia, több ezer mexikói nézte meg a drogfőnökök kedvenc ékszereit.

A tételek között szerepelt egy birkózó krokodilokkal díszített és 1331 gyémánttal kirakott, fehérarany karkötő is, amely 200 ezer pezót ért meg egy licitálónak, valamint egy lövedék formájú, sárgaarany medál, 450 apró, fekete gyémánttal kirakva. A licitálókat előre figyelmeztették, hogy a tételekre nincs garancia, és nem lehet visszacserélni őket.

Az aukciót a mexikói pénzügyminisztérium azon intézete szervezte, amelyet azért hívtak életre, hogy "visszajuttassák a népnek az ellopott javakat". Az intézet vezetője, Ricardo Rodriguez Vargas szerint az árverésre bocsátott ékszerek egy része csaknem öt éve porosodott a kormány raktárában.

A legbrutálisabbnak ígérkező  holmikat egyelőre nem adták el. A hírügynökség szerint drágakövekkel kirakott pisztolymarkolatokhoz és a kábítószerkereskedők védőszentjeit ábrázoló medálokhoz hasonló "alvilági kiegészítőket" azonban egyelőre nem árverezteti el az intézet. A legfőbb drogkereskedő-szent, Malverde ékszereivel például egyébként jobb is vigyázni, az USA mellett több más ország is megtagadhatja a belépést, ha észreveszik, hogy ilyen van az embernél. 

(Borítókép:  Edgard Garrido / Reuters)

Rovatok