Index Vakbarát Hírportál

Münchhausen báró feltámadt: az Est Media megvett egy óriási IT-csoportot

2019. július 30., kedd 12:41

Létezik-e olyan, hogy Münchhausen báró a saját hajánál fogva kihúzza magát a mocsárból? A Budapesti Értéktőzsdén még erre is van példa. A régóta üres, zéró árbevételű Est Media Nyrt. addig bűvészkedett, amíg egy értékes informatikai cégként reinkarnálódott.

Meglepő bejelentést tett az Est Media Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A kis tőzsdei cég ugyanis arról tájékoztatta a befektetőit, hogy kötelező erejű, végleges üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a hazai informatikai piac egyik legnagyobb cégével, a Delta-csoport holdingtársaságával, a Deltagroup Holding Zrt.-vel a Delta Systems Kft. megvásárlásáról.

A tranzakció keretében a Delta Systems Kft. 100 százalékban az Est Media tulajdonába kerül, a Deltagroup Holding Zrt. pedig a tőzsdei cég főrészvényesévé válik.

Ezzel a tranzakcióval egy rendkívül hosszú folyamat zárul le. Az biztos, hogy az ügylet szervezőinek körében indokolt a pezsgőbontás, egy olyan társaság töltődik meg új tartalommal, amely már korábban is minden volt, csak énekes halott nem.

Ha olyan cégneveket említünk, mint a Virginia kárpótlásijegy-hasznosító, az Econet.hu informatikai cég vagy az Est Media médiavállalkozás, akkor ugyanarról a tőzsdén jegyzett cégről beszélünk. Hol óriási, sikeres cég volt, amely még a Szigetet is majdnem megszerezte, hol adótartozások alatt nyögő, a felszámolás elől menekülő adóssághalmaz. Most ismét egy informatikai cég épül ebben a hátsó kapus tőzsdére lépésekkel és féktelen mennyiségű tőkepiaci tranzakcióval tűzdelt változatos történetben.

A plankton megette a bálnát

A hazai informatikai piacon láttunk már olyat, nem is olyan régen, hogy egy kis hal megevett egy nagyobbat, de azért olyat még nem pipált a hazai tőzsdei közvélemény, hogy egy zéró forgalmú tőzsdei cég megvett volna egy több tízmilliárd forintos forgalmú céget. Itt nem a kis hal ette meg a nagyobbat, hanem a plankton nyelte le a kék bálnát.

A Delta Systems Kft. vételára a közlemény szerint 28,6 milliárd forint. Ebből 2,35 milliárd forintot pénzben teljesít a vevő, legkésőbb 2019. december 20-ig.

A fennmaradó 26,25 milliárd forintot pedig az Est Media úgy teljesíti, hogy az apport ellenértékeként alaptőke-emelés keretében 125 millió darab, 210 forint kibocsátási értékű, „A” sorozatú Est Media-törzsrészvény ad a Deltagroup Holding Zrt.-nek. Jelenleg alig 100 millió részvénye van az Est Mediának, az is csak olyan 140 forinton forog, de merjünk nagynak látszani.

Ki az új fiú?

A Delta Systems Kft. – és itt idézzük a cégek közleményét – a több mint 30 éves múltra visszatekintő, hazai tulajdonú Delta-csoport tagja, amely Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja.

A cégcsoport árbevétele a 2018. július 1. és 2019. június 30. közötti üzleti évben várhatóan 31,3 milliárd forintot tesz ki, ebből a Delta Systems Kft. árbevétele mintegy 16 milliárd forint. A Delta Systems Kft. komplett infrastruktúra-megoldásokra fókuszál (architektúra-tervezés, hálózati megoldások, hardverelemek, alkalmazásintegráció, infrastruktúra-menedzsment). A tranzakcióhoz a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása rendelkezésre áll.

Mi ez az egész?

Az Est Media küzdelméről, életmentéseiről, befektető-kereséséről mi is több ízben írtunk. A cég hol a NAV ellenében az életéért küzdött, hol a tőzsdei spekulánsok bátor vásárlásainak hála egész jó csődegyezséggel menekült, mert attraktív volt a tőzsdei árfolyama. Hogy ez az egész mi, azt a tőzsdei befektetők majd eldönthetik:

Mindenesetre, ha hiszünk Münchhausen báró meséjében, adott egy tőzsdei cég, amelynek a részvénye volt 1,1 forinton is, most 140 forintot ér, a papírjainak a száma még csak 100 millió körül van. Erre majd rábocsátanak még ugyanannyit (156 millió papír bejegyzése pedig már folyamatban van), és végül lesz több mint 350 millió Est Media-részvény.

Repdesnek a nagy számok, aztán majd letisztul, mi lesz a folytatás, mert akiket ma látunk a cég vezető testületeiben, na ők nem olyan fontosak. A lényegesebb szereplők:

Az ipar 4.0-hoz még tanulni kell

Az immár nyilvános cégben a tervek óriásiak: szuper magánpiaci ipari megoldások, regionális nyomulás, nem az állami csecsen lógás, hanem az ipar 4.0 kiszolgálása és hasonlók.

Ez, mármint a piaci fókusz természetesen szimpatikus és a globális trend, az IoT és hasonlók térhódítása nem is kérdéses. Csak valóban bizonyítani kell majd a közeljövőben, hogy a cégnek is van helye ezen a játszótéren, nem elég bemutatni, hogy ilyen van, és erre a nagy cégek sokat költenek.

Ahogyan a T-Systems megvételével a 4iG is egy tőzsdei rendszerintegrátor szeretne lenni, úgy az Est Media is betöltötte magába a Deltát, mint egy májas hurkát, és valami hasonló szerepre készül. Az egyikre a nagy állami hátszél, a másikra a kissé nyakatekert tőzsdei tranzakciósorozat vethet árnyékot.

Hogy pontosan mi a Delta-csoport tartalma, azt majd megismerjük, elsőre nehéz megítélni egy méretes árbevételű, de kevésbé fókuszban levő informatikai csoportot.

Az mindenesetre látszik, hogy az elmúlt években akviráltak is, van 200 szakképzett munkavállalójuk, és több tízmilliárdos az árbevételük.

A cég fő üzenete, hogy a következő öt-tíz évben óriási igény jelentkezik az ipari tevékenységet végző vállalatok korszerűsítésére, ez igaz, de azt természetesen bizonyítani kell még, hogy ebben a Delta (bocsánat, az Est Media) lehet a magyar piaci vállalatok partnere.

Rovatok