Index Vakbarát Hírportál

32 milliárd forintért kerülhet Mészáros holdudvarába a Takarék Kereskedelmi Bank

2019. augusztus 5., hétfő 21:35

Július végén tett vételi ajánlatot a Mészáros Lőrinc közelébe került MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. (TKB) 51 százalékos tulajdonrészére, most pedig kiderült, hogy ez az ajánlat 32 milliárd forint lehet, írja az MTI a jelzálogbank hétfői hirdetménye alapján. Az ajánlat elfogadásáról augusztus 27-én dönt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. rendkívüli közgyűlése.

Amennyiben elfogadják a 32 milliárdos ajánlatot, úgy az MTB részesedése 8,21 százalékról 59,21 százalékra nő. Ehhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére is szükségük lesz, mivel a befolyásszerzés mértéke meghaladja az 50 százalékot. A fennmaradó tulajdonrészt a Magyar Posta birtokolja.

A Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. főleg Budapesten és a nagyobb vidéki városokban képviselteti magát, ügyfeleinek száma 200 ezer, mérlegfőösszege csaknem 544 milliárd forint. A pénzintézet 2018-ban 1,647 milliárd forint adózott nyereséget ért el a magyar számviteli szabványok szerint, ami nagy előrelépés a 2017-se 9,955 milliárdos veszteséghez képest.

A Takarék-csoport 2018 végén határozott arról, hogy egy nagy kereskedelmi bankban (Takarékbank) és egy nagy takarékszövetkezetben (Egyesült TKSZ) Szövetkezet egyesül a takarékok világa. Első lépésként a B3, Mohácsi, Pannon és MTB fúziója jött létre idén áprilisban, majd a TKB beolvasztásával 2019. október 31-re létrejön az összevont Takarékbank.

Rovatok