Index Vakbarát Hírportál

12 ezer diák fizethet akár milliókat, mert nem fejezte be időben az egyetemet

2019. augusztus 6., kedd 11:01

A felsőoktatási állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget – derül ki a Magyar Nemzethez az EMMI-től eljutott adatokból.

Az államilag támogatott felsőoktatási képzés feltételei, hogy a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető. Ha ezek valamelyike nem teljesül, akkor utólag fizetni kell, az oklevélszerzési határidő túllépése esetén a képzési költségek felét, a munkavállalási kritériumnál pedig a teljes összeget. 

A lap által kikért adatokból kiderül, hogy 2012 óta 333 ezer hallgató részesült ösztöndíjban, közülük 12 213 fő esetében állapított meg az Oktatási Hivatal visszatérítési kötelezettséget – minden esetben azért, mert  az ösztöndíjas nem szerezte meg a diplomát időben, a másik kritérium nem teljesítéséhez még nem telt el elég idő. Tehát eddig összesen 3,66 százaléknak kellett volna fizetnie, de az érintettek egy része kérelemre mentesítésben részesült a visszatérítési kötelezettség alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést.

A visszafizetendő tétel egyébként súlyos összegre rúghat még úgy is, ha csak az ösztöndíj felét kell átutalni. A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy és számvitel szakja például közel két és fél millió forintba kerül, a gyógyszerészi képzés ára nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

Rovatok