Index Vakbarát Hírportál

Az ipar visszaesett, a szolgáltatások pörögtek a második negyedévben

2019. augusztus 30., péntek 10:47

A bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél 1,1 százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye - erősítette meg második becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedést a szolgáltatások és a beruházások támogatták a legerőteljesebben.

A GDP 4,9 százalékos emelkedéséhez

A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb, 0,7 százalékpont. A mezőgazdaság teljesítménye semlegesen hatott a GDP-re. Az ipar bővülése az előző negyedévhez képest, január és március között 5,9 százalékkal, április és június között viszont 3,8 százalékkal bővült. A szolgáltatások viszont az első negyedéves 3,8 százalék után 4,2 százalékkal, az építőipar 6,7 százalék után 7,9 százalékkal bővült. 

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 2,5 százalékponttal, a beruházások 4,3 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom alakulása 1,2 százalékkal csökkentette a növekedés ütemét, ezen belül az áruforgalom nettó exportja 1,5 százalékkal fékezte.

A Portfolio.hu elemzése szerint a fogyasztás és beruházás dinamikája  a foglalkoztatás bővülésének, a bérek emelkedésének, az EU-források csúcsra futásának és a vállalati fejlesztéseknek köszönhetőek, amiket a gazdaságpolitika is fűt. Viszont a jövőben várhatóan lassulás jön, a következő 1-2 évben elapadnak majd az uniós források, a bérnövekedés is lassulni fog várhatóan, és az is kérdés, hogy a külső környezet javul vagy romlik majd a jövőben.

A GDP-mutató egy kicsit tájékoztat az ország gazdasági teljesítményéről, de korántsem tökéletes, mondjuk egyébként is butaság egy mutatóval leírni egy ország gazdaságát. Erről például itt olvashat bővebben.

Rovatok