Index Vakbarát Hírportál

10 holland városban legalizálnák a füvet, de most már tényleg

2019. augusztus 30., péntek 15:58

Mindenki tudja, hogy a holland városokban vannak coffee shopok, ahol büntetés fenyegetettsége nélkül lehet füvet venni és szívni. Ettől viszont a marihuána fogyasztás Hollandiában egyáltalán nem legális, legalábbis egyelőre. Ha viszont bejön az a kísérlet, amelyet most jelentettek be 10 holland városban, akkor lehet, hogy az Egyesült Államok államain kívül már Európában is lesz tényleg legális drogfogyasztás.

Ahogy arról a BBC beszámolt, a kísérlet lényege az, hogy tíz kisebb holland városban államilag ellenőrzött és engedélyezett, legalizált termelőktől lehet majd csak marihuánát venni. A kísérlet célja az, hogy kiderüljön, hogy így vissza lehet-e szorítani a kábítószerekkel kapcsolatos bűnözést. 

Hollandia viszonya a fűvel igazán furcsa: a fogyasztást dekriminalizálták a 70-es években, vagyis nem büntetik, ahogy azt sem, ha az ember 5 grammig ad-vesz füvet. Ettől viszont az árusítás és termelés nagyobb léptékben nem legális, az állam részéről jogilag megtűrt coffee shopok ugyanúgy a feketepiacról szerzik a kábítószert, mint minden másik országban, ahol büntetik is a fogyasztást. Viszont adót fizetnek, mint minden rendes üzlet, így a holland állam egész szép summát szed be az amúgy papíron illegális drogfogyasztásból. 

A 10 kisebb város  - Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg and Zaanstad - azt vállalta, hogy 2021-tól minden coffee shop csak ellenőrzött termelőtől veszi az árut. A nagyobb városok pont azért nem is vesznek részt a kísérletben, mert az csak akkor működik, ha mindenki beszáll, aki árul, ha viszont mondjuk Amszterdam 170 shopja egyszerre hagyná ott a gyakorlatilag illegális beszállítóját és váltana, akkor összeomolna a piac. 

A kisvárosi coffee shopok alapvetően örülnek a változásnak, bár van olyan tulajdonos, aki aggódik, hogy az állami ellenőrzéstől drágább is lesz a fű. Ha pedig árat kell emelni és a fogyasztóknak többek kell költenie ugyanarra, akkor hamar visszatalálnak az illegális forrásokhoz, és az egész kísérlet összedől. 

A kísérlet ellenzői pedig attól tartanak, hogy a teljes legalizálással Hollandia egy Kolumbiához vagy Mexikóhoz hasonló drogállam lenne, amely gyakorlatilag függ a kábítószer-kereskedelemtől. Az is kérdés, hogy a holland keresletet elég vonzónak találják-e a termelők ahhoz, hogy kifehérítsék az üzletüket, az országban megtermelt marihuána nagy része ugyanis nem a holland piacon, hanem külföldön köt ki. Más termékekben, például a szintén vadkenderből készülő hasisban viszont szinte teljesen (illegális) exportra szorul a holland piac, úgyhogy a kísérlet nem lesz olyan egyszerű. 

Rovatok