Index Vakbarát Hírportál

Két hétre beszüntetik a munkát a körzeti fogorvosok

2019. szeptember 2., hétfő 08:05

Bár a kormány az utolsó pillanatban megpróbálta megakadályozni, végül ezernél több körzeti fogorvos mégis "sztrájkba lép" hétfőtől csaknem két hétig. A 24.hu cikke szerint a fogorvosok jelentős része jelezte, a mai naptól kezdődően szeptember 13-ig csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják. Mivel vállalkozói státuszban dolgoznak, a fogorvosok klasszikus értelemben véve nem sztrájkolnak, hanem kollektíven szabadságra mennek.

Azt mondják, hogy a jelenlegi állami finanszírozás mellett nem tudják a rendelőket hosszú távon, kiszámíthatóan és biztonságosan működtetni, a pénz nem elég a gépek, berendezések beszerzésére és javítására. Egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan havonta 1,7 millió forint jut, ugyanazért a fogorvosi rendelők 900 ezer forintot kapnak.

A fogorvosok már tavasszal jelezték, hogy sztrájkra készülnek, és az utolsó pillanatig nem is történt érdemi változás, az akciójuk előtt azonban három nappal Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, a fogorvosi praxisok még idén egyösszegű, másfél millió forintos juttatásban részesülhetnek, jövőre pedig 250 ezer forinttal, majd 2021-től újabb 140 ezer forinttal emelhetik a praxisok havi díját.

Vagyis egy átlagos körzet 1,1 -1,2 millió forintból gazdálkodhatna a mostani 700-900 ezer forint helyett, a Népszava szombati információja szerint a fogorvosi tagozat még aznap el is fogadta az ajánlatot. A 24.hu szerint azonban a demonstrációt a Facebookon szervező fogorvosok többsége kitart az akció mellett, mivel szerintük még ez az összeg sem elég a rendelők fenntartására.

Rovatok