Index Vakbarát Hírportál

29,5 millióra bírságolta az Equilort az MNB

2019. szeptember 9., hétfő 19:39

Az MNB összesen 29,5 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, egyebek közt a belső működés szabályozottságának hiányosságai, az informatikai területen feltárt problémák és a pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással szembeni gyenge védelmi rendszer miatt. A jegybank határidők kitűzésével kötelezte a társaságot a jogsértések orvoslására. Az intézkedések nem érintik az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit, amelyek teljes mértékben rendelkezésre állnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilor Befektetési Zrt.-nél (Equilor), eljárása során a 2016. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

A feltárt hiányosságok nyomán kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét, illetve azt, hogy több feltárt jogsértés rendszerszintű hiányosságnak minősült. Enyhítő körülménynek számított, hogy a befektetési szolgáltató együttműködő volt az eljárás során, s több hiányosságot már a vizsgálat során korrigált, illetve jelezte szándékát azok megszüntetésére.

Rovatok